Spre comparaţie, intrările nete raportate de fondurile mutuale în acelaşi interval al anului trecut au fost de patru ori mai mari, respectiv 4 miliarde de lei.
Scăderea sumelor noi de bani atrase de la investitori a avut loc în contextul în care fondurile de obligaţiuni, în trecut cele mai populare în rândul investitorilor graţie gradului redus de risc, au devenit mai puţin atractive din cauza adoptării une noi metode de evaluare a obligaţiunilor în care investesc. Mai exact, unii administratori de fonduri au trecut la metoda „marcării la piaţă“, care face fondurile de obligaţiuni mai expuse la condiţiile din piaţă, deci şi la scăderi atunci când dobânzile cresc. Prin metoda „veche“ a acumulării de dobândă, fondurile de obligaţiuni raportau creşteri constante, fiind imune la volatilitatea din piaţă.
În luna noiembrie, mare parte din sumele noi de bani (75 mil. lei) au intrat în conturile fondurilor încadrate la categoria „altele“. Fondurile BT Obligaţiuni şi BT Euro Obligaţiuni, încadrate la categoria altele, au raportat intrări nete de 69 mil. lei. În fondurile de obligaţiuni, investitorii au plasat 22 mil. lei luna trecută. Spre comparaţie, în noiembrie 2014 sumele atrase de fondurile de obligaţiuni erau de 133 milioane de lei.
Activele totale ale fondurilor mutuale au ajuns la 20,5 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie, în creştere cu 12,4% faţă de începutul anului. Mare parte din avans a fost alimentat de sumele noi de bani atrase de la investitori. Numărul de investitori în fonduri este de 324.000, cu 6% peste nivelul de acum un an.