Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale romanesti le-au intrecut pe cele din Bulgaria

Fondurile mutuale romanesti le-au intrecut pe cele din Bulgaria
20.05.2009, 00:00 23

Criza financiara a lovit mai puternic in fondurile de actiuni din Bulgaria, care au raportat retrageri nete de 20,2 mil. leva (10,3 mil. euro) in primele trei luni ale anului, spre deosebire de fondurile romanesti care au atras aproape un milion de euro de la investitori.

Inainte de declansarea crizei financiare, piata fondurilor mutuale din Bulgaria se situa peste nivelul de dezvoltare al celei romanesti, atat la nivelul activelor administrate, al numarului de fonduri, cat si al diversificarii investitiilor pe pietele din regiune.
Astfel, in 2007 fondurile bulgaresti au inregistrat o triplare a activelor pana la 436 mil. euro si randamente anuale de pana la 120%, in timp ce fondurile romanesti au raportat inregistrat o rata de crestere de 50% a activelor pana la 256 de milioane de euro si randamente anuale de pana la de patru ori mai mici.
Incepand din 2008 insa, declinul fondurilor mutuale bulgaresti a fost mult mai abrupt decat cel al industriei locale. Activele fondurilor bulgaresti s-au topit anul trecut pana la un nivel de 162 de milioane de euro, in timp ce activele fondurilor locale au scazut cu doar 1,4%, pana la 234 mil. euro.
Astfel, fondurile romanesti au reusit performanta de a nu mai fi ultimele din Europa dupa nivelul activelor, devansand fondurile bulgaresti.
Agresivitatea declinului de anul trecut a continuat si in primul trimestru al acestui an, cand fondurile de actiuni bulgaresti au pierdut 20,2 milioane de leva (10,3 milioane de euro) in contextul unei deprecieri a principalului index bursier SOFIX cu 22,4%.
De partea cealalta a granitei, fondurile autohtone de actiuni au reusi sa atraga 3,8 mil. lei de la investitori, in conditiile unei scaderi a indicelui BET cu 18,3% in primele trei luni ale anului. Randamentul mediu al fondurilor de actiuni romanesti a fost de minus 6,2% in primul trimestru.
"Randamentul mediu al fondurilor de actiuni care investesc in principal pe piata bulgareasca a fost de minus 13% in primul trimestru. Au existat insa fonduri cu expunere pe pietele din Europa Centrala si de Est care au avut rezultate mai bune", a spus Daniel Ganev, membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Companiilor de Administrare a Investitiilor din Bulgaria (ACAIB). Ganev este directorul general al societatii de administrare Karoll Capital Management cu sediul in Sofia.
De frica scaderilor, administratorii bulgari ai fondurilor de actiuni au adoptat un comportament similar cu cel al administratorilor locali: refugiul in depozite bancare.
"Incepand de la sfarsitul anului trecut, fondurile de actiuni au devenit defensive, majorandu-si expunerile pe cash si parcand activele in depozite bancare, ca masura de protectie, dar si pentru a profita de dobanzile anormal de mari. Drept urmare, fondurile au pierdut raliul din martie si aprilie, dar viitorul va arata daca prudenta va da sau nu rezultate", a explicat Ganev.
El este de parere ca administratorii vor continua sa stea in defensiva, fiind in principal ingrijorati de problemele de lichiditate si de pericolul unor retrageri, astfel ca performanta fondurilor de actiuni va fi sub cea a indicilor bursieri pentru o perioada. Doar atunci cand vor exista confirmari privind revenirea unui trend pozitiv, administratorii vor incepe sa cumpere actiuni si sa isi reduca lichiditatile.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO