Burse - Fonduri mutuale

Furtuna continuă pe pieţele financiare internaţionale: Indicele bursier american S&P 500 este în cădere liberă spre cea mai slabă săptămână a anului, marcat de tensiunile dintre SUA şi China. Dow Jones, pe minus cu 1,6%

Furtuna continuă pe pieţele financiare internaţionale:...

Autor: Dragoş Dinu

09.05.2019, 18:35 10722

Acţiunile bursiere americane înregistrează în continuare o evoluţie negativă, în contextul în care Donald Trump a avertizat joi Beijingul, pe care îl acuză că a încălcat negocierile comerciale, că va impune noi tarife asupra importurilor chinezeşti. Astfel, taxele vamale pentru importurile chinezeşti de 200 de miliarde de dolari ar putea creşte de vineri de la 10% până la 25%. 

Indicele Standard & Poor's 500, care conţine 500 de companii majoritatea cu capital american, se îndreaptă spre cea mai slabă săptămână a anului, ceea ce pare a fi un termen limită pentru cele două economii majore să oprească impunerea noilor tarife, potrivit Bloomberg. 

Indicele Dow Jones, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 30 de blue chip-uri din Statele Unite, a scăzut joi după-amiază cu peste 400 de puncte procentuale, echivalentul unei deprecieri de peste 1,6%, la 25.555 puncte procentuale. În ultimul an, Dow Jones înregistrează o evoluţie de 6,6%, în timp ce de la începutul lui 2019, acesta are plus 9,5%.

Nici bursele europene nu o duc mai bine, indicele Stoxx Europe 600 marcând cea mai mare scădere a lui 2018, de 1,6%. 

În cadrul discuţiilor cu suporterii săi la un miting din Florinda, Trump a acuzat China că a încălcat acordul şi că Beijing va plăti sancţiuni dacă nu se va ajunge la un acord comun, potrivit Reuters. 

„Tocmai am anunţat că vom majora tarifele pentru China şi nu vom renunţa până când China nu ne va mai înşela muncitorii şi nu ne vor mai fura locurile de muncă. Nu suntem nevoiţi să facem afaceri cu ei”, a spus Trump. Acesta a adăugat că China a rupt înţelegerea cu Statele Unite, iar acest lucru va duce la sancţiuni.

Cele două cele mai mari puteri economice ale lumii au fost implicate într-o dispută comercială din iulie 2018, pe fondul solicitărilor Statelor Unite ca China să adopte schimbări politice care, printre altele, ar proteja mai bine proprietatea intelectuală americană şi vor face pieţele chineze mult mai accesibile pentru companiile americane.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO