Burse - Fonduri mutuale

GED regreta ca au vandut tarziu Continental

16.11.2006, 18:59 34

Reprezentantii societatii spaniole de administare a fondurilor de private-equity GED Capital Development incep sa regrete ca nu au vandut la Bursa de Valori pachetul minoritar de actiuni pe care il detineau la lantul hotelier Continental dupa cresterea puternica a pietei din ultimele luni.
Ei spun ca scaderea abrupta a Bursei din primavara acestui an i-a determinat pe brokerii care urmau sa intermedieze oferta sa ii sfatuiasca sa nu vanda pachetul de actiuni la Bursa.
"Brokerii nostri s-au panicat de scaderea pietei si ne-au sfatuit sa nu vindem pe Bursa. Cel mai probabil s-au inselat", a declarat Robert Luke, Managing director la GED Capital "Investitorii nostri au fost multumiti de tranzactia pe care am facut-o", a adaugat el.
Tranzactiile din ultimii ani au demonstrat ca, in general, pentru actiunile unei companii se poate obtine pe Bursa un pret mai mare decat in afara ei. Statul a vandut, de exemplu, in urma cu circa doi ani in afara Bursei un pachet de 7% din BRD la jumatate din pretul pe care l-ar fi obtinut pe piata de capital.
Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP), administrat de GED Capital Development, a iesit recent din actionariatul companiei Continental Hotels, dupa ce si-a vandut pachetul de actiuni de 20% firmei RED Group, controlata de presedintele societatii hoteliere, Radu Enache. In paralel cu aceasta operatiune, RED Group a preluat si actiunile detinute individual de Enache, de catre fiul sau, Daniel Enache, si de inca un membru al familiei sale, Ioan Mirea, ajungand la o participatie de 70,8% din capitalul Continental Hotels.
FRPP intentiona initial sa vanda actiunile in cadrul unei oferte publice derulate pe Bursa. Anuntata initial pentru primavara acestui an, listarea a fost amanata de mai multe ori si pana la urma nu a mai avut loc, fondul vanzandu-si actiunile in afara pietei de capital.
GED Capital Development a mai anuntat ieri ca ar putea atrage pana la sfarsitul anului circa 150 mil. euro pentru cel de-al doilea fond de investitii destinat Europei Centrale si de Est, GED Eastern Fund II, circa doua treimi din aceasta suma urmand sa fie alocata Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO