Burse - Fonduri mutuale

Gratuitele de la TLV au adus 6 mil. euro la profitul SIF 1

Gratuitele de la TLV au adus 6 mil. euro la profitul SIF 1
19.08.2008, 18:57 17

SIF Banat-Crisana a realizat in luna iulie un profit net de 21,9 mil. lei (6,2 mil. euro), care a propulsat societatea de investitii financiare pe primul loc intre SIF-uri dupa profitul obtinut de acestea in primele sapte luni ale acestui an, castigul realizat de SIF in aceasta perioada ajungand la 84,1 mil. lei (23 mil. euro).
Profitul realizat de SIF Banat-Crisana luna trecuta provine aproape integral din actiunile gratuite pe care aceasta le-a primit odata cu inregistrarea operatiunii de majorare a capitalului Bancii Transilvania (TLV), potrivit reprezentantilor societatii.
SIF-ul a primit astfel 20,9 mil. lei (circa 6 mil. euro) pentru participatia de 5% pe care o detine la banca romaneasca.
Totodata SIF Banat-Crisana a mai vandut in iulie 12,8% din actiunile firmei SAIF Tim din Timisoara si respectiv 99,97 din actiunile Dacia Meridian, pentru care a incasat in total 4,1 mil. lei (aproape 1,2 mil. euro).
Cu toate ca unele dintre SIF-uri au participatii importante la Banca Transilvania, profiturile acestora nu au urcat decat infim in iulie.
Astfel, SIF Oltenia, care detine si ea o participatie de 5% din actiunile Bancii Transilvania, a facut un profit net de doar 4,9 mil. lei (1,4 mil. euro) luna trecuta si ramane astfel pe ultimul loc la profit dupa primele sapte luni, cu un castig de 58,7 mil. lei (16,5 mil. euro).
SIF Moldova, care are de asemenea o participatie de 3,86% din Banca Transilvania, a facut un profit de 2,5 mil. lei in iulie, iar cumulat pe primele sapte luni castigul SIF se ridica la 73,1 mil. lei (20,6 mil. euro).
SIF Transilvania a inregistrat luna trecuta o pierdere de 1,8 mil. lei, ramanand totusi pe pozitia a doua dupa profitul consemnat in perioada ianuarie-iulie, care a fost de 73,5 mil. lei (20,7 mil. euro). SIF Transilvania detine sub 1% din actiunile Bancii Transilvania.
SIF Muntenia a fost singura dintre SIF-uri care nu raportase inca rezultatele periodice la BVB, societatea de investitii neavand participatii la banca romaneasca. Lider dupa primele sapte luni la active ramane SIF Transilvania, cu un portofoliu evaluat la 2,3 mld. lei (658 mil. euro), urmata de SIF Oltenia, cu active nete de 2,2 mld. lei (625 mil. euro).
Averile SIF Banat-Crisana si SIF Moldova se cifrau la finele lunii iulie la 1,67 mld. lei (472 mil. euro) si respectiv 1,47 mld. lei (414 mil. euro).
Activele nete ale celor cinci SIF-uri s-au depreciat in medie luna trecuta cu 2,6%, ajungand la 9,6 mld. lei, acestea fiind totodata mai mici cu 6,9% comparativ cu nivelul consemnat la finele anului trecut.
Activul net al SIF Oltenia a scazut in intervalul ianuarie- iulie cu 19,4% comparativ cu valoarea de la sfarsitul lui 2007, SIF Moldova a raportat o pierdere de 17,9% la nivelul activului net, iar in cazul SIF Banat-Crisana, valoarea activelor a scazut cu 17,6%.
SIF Muntenia a afisat cea mai redusa diminuare a activului net, de 12,3%, fiind urmata de SIF Transilvania, cu o cadere de 15,3%. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a coborat de la inceputul acestui an cu 56% si a atins recent cea mai mica valoare din acest an.
SIF-urile au fost printre cele mai afectate de scaderile generalizate ale Bursei, rezultatele acestora ramanand mult in urma corectiilor acestor titluri.
Ca urmare SIF-urile se tranzactioneaza in prezent cu un discount de circa 50% fata de valoarea activului net al acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO