Burse - Fonduri mutuale

Guvernul Boc vinde o nouă promisiune: listări de peste un miliard de euro la bursă la anul

Guvernul Boc vinde o nouă promisiune: listări de peste un miliard de euro la bursă la anul

Guvernul Boc vinde o nouă promisiune: listări de peste un miliard de euro la bursă la anul

Autor: Andrei Chirileasa

15.12.2011, 00:08 1130

La nivel de promisiuni, anul 2012 se anunţă cel mai în­cărcat din istoria Bursei de la Bucureşti, statul având în program cel puţin şase oferte de acţiuni, dintre care patru companii noi pentru bursă, în condiţiile în care în ultimii şapte ani statul a listat doar două companii.

Prima pe listă este vânzarea unui pachet de 15% din Transelectrica, compania care deţine monopolul transportului de energie din România, care este programată pentru finalul lunii februarie şi care ar putea aduce peste 40 mil. euro la buget, având în vedere capitalizarea actuală a companiei.

Urmează vânzarea a 15% din Transgaz în aprilie-mai, iar listarea Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, este programată pentru luna iulie sau cel târziu pentru septembrie.

"Este un interes puternic pentru Romgaz. Toate numele mari din piaţă sunt interesate de intermedierea vânză­rii acestui pachet", a declarat Florin-Laurenţiu Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în prima conferinţă publică la care a participat.

El crede că ofertele de vânzare pentru listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pot fi realizate în perioada octombrie-decembrie 2012.

"Ne-am asumat acest calendar şi nu există niciun motiv astăzi să spunem că nu ne vom ţine de el", a precizat Vlădan.

El a preluat conducerea OPSPI în noiembrie, după ce fostul şef al instituţiei, Victor Cazana, a fost demis de către ministrul economiei Ion Ariton din cauza ritmului lent al procesului de privatizare.

Piaţa de capital din România are nevoie de noi listări ca de aer, în con­diţiile în care fondurile de investiţii şi de pensii locale se plâng că nu mai au în ce investi şi sunt forţate să cumpere acţiuni de pe bursele din Polonia, Austria sau Germania. Pe de altă parte, statul poate strânge sute de milioane de euro la buget prin listări. Guvernul şi-a asumat în fiecare an listarea la bursă a unor companii de stat, inclusiv prin legi sau ordonanţe de urgenţă, dar realizările au fost foarte puţine, fapt care s-a datorat în parte şi contextului nefavorabil din ultimii ani.

În vară, statul nu a reuşit să vândă pe bursă 10% din Petrom, cea mai mare companie românească, dar cei care au pe mână privatizările spun că au învăţat din acest eşec şi sunt gata să dea drumul noilor oferte. Totuşi, investitorii atrag atenţia că este necesară liberalizarea pieţei de capital şi crearea unui mediu investiţional mai prietenos, prin ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri, pentru ca statul să obţină un preţ mai bun pentru acţiunile vândute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO