Burse - Fonduri mutuale

IAR a cazut pe Bursa, dupa ce privatizarea a fost amanata

23.10.2007, 19:46 20

Actiunile constructorului de elicoptere IAR Ghimbav au scazut ieri cu peste 7%, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca va relua procesul de privatizare a companiei.
AVAS a luat aceasta decizie dupa ce Eurocopter SAS Franta nu a depus pana la termenul limita permis de legislatie oferta finala imbunatatita si irevocabila pentru preluarea IAR.
Actiunile au inchis ziua de ieri la un pret de 9 lei/actiune, la acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei fiind de circa 50 milioane de euro.
Reprezentantii sindicatului din IAR Ghimbav au spus ca societatea mai are comenzi pana in 2008, iar daca pana la acea data privatizarea nu va fi realizata, angajatii ar putea intra in somaj tehnic.
"Deocamdata nu avem probleme cu plata salariilor angajatilor deoarece avem comenzi pana in septembrie 2008. In momentul de fata, ne descurcam cu banii nostri. Dar daca baietii nu ne vand pana atunci, ar trebui sa se gandeasca foarte serios la varianta cu somajul tehnic, in cazul in care nu-i mai intereseaza sa aiba industrie de aeronave la Brasov", a declarat corespondentului MEDIAFAX liderul de sindicat suba Arpad.
Liderul de sindicat a precizat ca daca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu va realiza privatizarea uzinei pana la sfarsitul anului viitor, "probabil ca se vrea sa se urmeze exemplul uzinelor Tractorul si Rulmentul".
AVAS a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va relua procesul de privatizare a uzinei, deoarece singura companie interesata de preluarea uzinei, Eurocopter SAS Franta nu a depus oferta finala pana la data limita, 21 octombrie.
Suba a precizat ca se astepta la o reluare a procesului de privatizare si ca nu a fost surprins ca Eurocopter nu a depus oferta finala, "tinand cont de problemele cu care se confrunta momentan grupul EADS", din care face parte compania franceza.
In urma anuntului de privatizare, publicat pe 14 decembrie 2006 in presa nationala si internationala, Eurocopter a depus singura oferta de privatizare.
AVAS a prelungit succesiv, cu perioade de 30 de zile, termenul de valabilitate a ofertei, in temeiul art. 7 alin. (1) din Legea 137/2002, privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca "institutia publica implicata poate decide justificat prelungirea termenului de valabilitate a ofertei de vanzare pentru perioade succesive ce nu pot depasi 30 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 180 de zile".
Deciziile Autoritatii de prelungire succesiva a valabilitatii ofertei au fost motivate de intentia de a folosi toate instrumentele legale pentru finalizarea acestei tranzactii, se mai precizaeza in comunicatul institutiei.
AVAS detine un pachet de 64,89% din actiunile societatii.
IAR Ghimbav a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 49,6 mil. lei (15 mil. euro), in scadere cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit de 8 mil. lei (2,5 mil. euro). Conducerea societatii a precizat ca, in pofida rezultatelor in scadere, este in grafic pentru realizarea si depasirea cifrei de afaceri si a profitului bugetat pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO