Burse - Fonduri mutuale

IAR Ghimbav, scoasa iar la privatizare

22.04.2008, 19:15 23

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reluat privatizarea companiei IAR Ghimbav si a scos la vanzare un pachet de 12,2 milioane de actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social, privatizarea urmand sa aiba la baza negocierea pe baza de oferte finale.
Autoritatile au purtat anul trecut negocieri cu Eurocopter Franta, dar acestea au esuat pentru ca investitorul nu a depus o oferta imbunatatita.
AVAS a anuntat ieri ca potentialii cumparatori pot depune documentele de participare si ofertele finale pana pe 23 iunie. In evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final va fi reprezentat de pret si 5% de investitiile pentru dezvoltare. Totodata, o conditie obligatorie pentru participarea la negociere este planul de afaceri pe cinci ani al investitorului, care trebuie sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare.
Presedintele Autoritatii, Teodor Atanasiu, a declarat saptamana trecuta intr-un interviu acordat Reuters, ca au fost purtate discutii cu reprezentantii Comisiei Europene privind modalitatea de privatizare a IAR Ghimbav si Avioane Craiova.
"Am ajuns la o concluzie comuna, iar privatizarea o vom face nu prin licitatie cu strigare pe baza de oferte imbunatatite. Vanzarea nu se va face exclusiv pe baza componentei financiare, ci vom avea o componenta privind investitiile cu o prevedere clara in caietul de sarcini si in contractul de vanzare - cumparare privind pastrarea in functiune a acelor active care sunt cuprinse in planul de mobilizare necesar fortelor noastre armate", a spus Atanasiu.
IAR are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Compania mai are ca actionari Ministerul Muncii, cu 7,35% din capitalul social, SIF III Transilvania (4,57%) alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO