Burse - Fonduri mutuale

Impact si Petromidia intra in BET

02.12.2004, 00:00 20

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis sa schimbe structura principalului indice al pietei, BET pentru ca acesta sa fie cat mai reprezentativ pentru piata de capital. Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti si cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia) urmeaza sa intre in componenta indicelui.
Indicele BET (Bucharest Exchange Trading) a fost conceput ca un indice care sa ia in calcul cele mai reprezentative zece companii listate pe Bursa, iar regulile generale de calcul al acestuia prevedeau ca nu poate include decat companii de la Categoria I a pietei. Regula va fi schimbata insa, pentru ca la Categoria a II-a, exista societati mai reprezentative pentru evolutia generala a pietei. Impact si Petromidia sunt listate la categoria a II-a a pietei, dar sunt mai tranzactionate decat o parte a actiunilor de la Categoria I.
Bursa vrea ca noua structura a indicelui sa fie mai reprezentativa pentru piata romaneasca de capital. "Speram ca odata cu schimbarea structurii indicelui, acesta sa fie mai reprezentativ si sa surprinda mai bine miscarile preturilor de la Bursa," spune Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Din structura actuala a indicelui ar urma sa iasa, conform directorului general al BVB actiunile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina si cele ale combinatului siderurgic Otelinox Targoviste. Alro se numara printre primele cinci societati listate pe piata sin punctul de vedere al capitalizarii, cu o valoare de piata de 540 milioane de euro, dar sunt tranzactionate putin pentru ca doar o mica parte din actiunile companiei sunt in proprietatea micilor actionari.
In urma cu cateva luni Bursa a luat decizia de a reduce ponderea maxima pe care o societate o poate avea in indice de la 25% la 20%. Petrom si BRD, de departe cele mai mari societati listate pe piata aveau o pondere de cate 25% fiecare. In prezent ponderea maxima pe care o societate o poate avea in indice este de 20%, iar in prezent Petrom, BRD si Banca Transilvania reprezinta impreuna 60% din ponderea indicelui.
Bursa de Valori vrea sa introduca incepand de anul viitor la tranzactionare produsele financiare derivate (futures si options) dupa fuziunea cu Bursa de la Sibiu. Indicii bursieri se numara printre principalele active pe baza carora se negociaza contractele derivate pentru ca prin intermediul unor astfel de contacte investitorii isi pot acoperi riscurile de pe piata de actiuni. In plus un investitor care nu vrea sa urmareasca evolutia fiecarei companii listate in parte, va putea miza prin intermediul tranzactionarii unui indice, pe evolutia de ansamblu a pietei. Un indice bursier cat mai reprezentativ si introducerea contractelor derivate ar putea atrage multi investitori, romani sau straini, catre piata produselor derivate.



Piata RASDAQ
Indicele RASDAQ - C a inregistrat luna trecuta o crestere de doar 2,4%, desi nu au lipsit unele evolutii spectaculoase. In acelasi timp, lichiditatea la nivelul bursei RASDAQ a fost in crestere fata de lunile anterioare.
Unele din actiunile care se afla constant printre cele mai tranzactionate titluri nu au adus insa castiguri importante investitorilor. Astfel, actiunile operatorului portuar Socep Constanta, care de cele mai multe ori pe parcursul lunii a realizat cel mai ridicat rulaj dintre titlurile listate la Categoria de Baza, a inregistrat in noiembrie o crestere la nivelul pretului de inchidere de 0,3%. O apreciere cu putin peste cresterea generala a bursei RASDAQ au avut-o actiunile producatorului de ulei Argus Constanta. In acest caz, aprecierea a fost de 3,4%.
Dupa ce in lunile precedente iesisera din atentia cumparatorilor, actiunile unei alte companii importante de pe RASDAQ, Rompetrol SA (Vega) s-au aflat in noiembrie mai puternic in atentia investitorilor. Acest lucru s-a datorat informatiilor venite la acel moment din partea conducerii grupului Rompetrol, legate de vanzarea pachetului detinut de Rompetrol SA la Rompetrol Downstream, divizia de distributie a grupului petrolier, aceasta vanzare fiind vazuta drept o operatiune care va aduce venituri importante societatii Rompetrol SA.  Titlurile Vega au adus investitorilor un castig de 24,5%.
Actiunile societatii IAR Ghimbav  au revenit la tranzactionare in a doua parte a lunii trecute dupa o absenta de patru luni. Pe fondul unei lichiditati reduse, in conditiile unui numar redus de vanzatori pe piata si a raportarii unor rezultate bune la noua luni,  titlurile IAR au inregistrat aprecieri importante in primele sedinte dupa reluarea tranzactionare. Cresterea in noiembrie a pretului acestor actiuni a fost de 84%.
Un castig similar, mai exact de 90%, au adus actiunile societatii Mecanica Ceahlau. Evolutia buna a pretului a fost rezultatul unei presiuni la cumparare, pe parcursul lunii, transferandu-se pachete importante de actiuni Mecanica. Principalul cumparator a fost societatea de brokeraj SSIF Broker.
 Dupa ce octombrie inregistrasera o crestere de aproape 80%, cotatia actiunilor Sanex a pierdut luna trecuta 10,7%. Actiunile Romportmet au pierdut 40%, dupa ce in luna precedenta, aceste actiuni adusesera un castig de 80%. Scaderea in acest  caz s-a datorat si informatiilor privind separarea activitatilor de servicii portuare de cele de priductia de materiale de constructii dupa ce investise mai multe milioane de euro pentru a intra si pe aceasta piata.
Actiunile Neptun, unele din performele lunii octombrie, au continuat sa aduca castiguri importante investitorilor, cotatia urcand cu peste 50%. Nu aceasta a fost si situatia actiunilor Romlux, care au pierdut 7%.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO