Burse - Fonduri mutuale

Incepe luna actionarilor la Bursa: toata lumea e cu ochii pe dividende si pe bugetele companiilor

Incepe luna actionarilor: toata lumea e cu ochii pe dividende si pe bugetele companiilor
06.04.2010, 00:00 24

Pentru investitorii de pe Bursa luna aprilie sta sub semnuladunarilor generale in care actionarii iau cele mai importantedecizii privind activitatea companiilor pe anul in curs, aprobabugetele, planurile de investitii si dividendele pe care le vorincasa din profiturile anului trecut.

Principala miza in cadrul acestor adunari sunt dividende care arputea fi distribuite de companiile listate, in conditiile in carepropunerile de dividende din ultimele saptamani au alimentatputernic cresterile unora dintre actiunile de la Bursa. Per total,cele 20 de companii care au anuntat ca vor distribui dividende arputea vira in conturile actionarilor peste 170 mil. euro.

Investitorii sunt atrasi de dividende pentru ca unele dintre elepot aduce randamente bune raportat la pretul actiunilor din piata,in conditiile in care nu toate titlurile de pe Bursa au revenitdupa caderea abrupta consemnata in 2008 si debutul anului trecut.Totodata, dobanzile in scadere la depozite imping investitorii sacaute plasamente pe piata de capital care sa le ofere randamentemai ridicate.

In urmatoarea luna, actionarii vor avea posibilitatea de acunoaste proiectiile privind volumul de activitate din anul 2010 siestimarile de profit pe anul in curs ale companiilor listate,indicatori dupa care se vor ghida in deciziile de investire saudezinvestire. In general, companiile mari care si-au publicat panaacum proiectele de buget mizeaza pe o revenire, dupa un an 2009 incare criza a muscat din afaceri si mai ales din profituri.Proiectiile pozitive au fost si ele un catalizator pentrucresterile din ultima perioada.

Si intentiile de majorare a capitalului la unii emitenti aureprezentat un punct de atractie puternic pentru investitori, caresi-au schimbat radical perceptia asupra acestor operatiuni fata deanii precedenti, devenind din nou interesati sa participe la astfelde operatiuni.

SIF-urile, TLV si SNP sunt punctele deatractie

Printre cele mai importante adunari generale din luna aprilie senumara cea a Bancii Transilvania (TLV), care a anuntat o majorarede capital de 391 mil. lei, una dintre cele mai mari din istoriabancii, revenind la politica de capitalizare a profiturilor, dupace anul trecut a distribuit in premiera dividende.

Banca Transilvania vizeaza atragerea de la actionari a unei sumede 120 mil. lei (29,2 mil. euro) si intentioneaza sa acorde sititluri gratuite actionarilor bancii in valoare de 271 mil. lei(66,1 mil. euro) din profitul nedistribuit aferent ultimilor doiani si prime din majorari de capital anterioare.

Actionarii Bancii Transilvania vor mai discuta luna aceasta silistarea companiei pe bursa din Viena. Anuntul surpriza a provocatdeja reactii pe Bursa, investitorii mizand pe faptul ca o listarela Viena, in premiera pentru o companie romaneasca, ar aduce maimulta vizibilitate pentru banca din Cluj.

Actionarii OMV Petrom (SNP) vor decide in aprilie daca vormajora capitalul companiei cu 201,8 mil. lei (49,2 mil. euro) sidaca tin pentru investitii profitul realizat anul trecut, invaloare de 1,37 mld. lei (circa 320 mil. euro). Austriecii de laOMV, care controleaza pachetul majoritar al Petrom, au anuntat incade anul trecut ca pregatesc o majorare de capital mai mare, decirca un miliard de euro, pentru sustinerea programului deinvestitii care se ridica in acest an la peste 1,5 mld. euro, inconditiile in care compania nu se mai poate baza doar pe resurseproprii si a contractat deja credite semnificative anul trecut.

O alta adunare generala interesanta este cea a BRD SociétéGénérale (BRD), care are pe ordinea de zi acordarea unui dividendbrut de 0,279 lei/actiune, precum si aprobarea unei emisiuni deobligatiuni de 600 mil. euro.

Ca in fiecare an, adunarile actionarilor de la SIF-uri vor fi,de asemenea, urmarite cu interes de investitori, in joc fiind peste41 mil. euro pe care SIF-urile le-ar putea aloca pentru dividende.Spre deosebire de alti ani, actionarii nu se mai multumesc cudividendele propuse de sefii SIF si au cerut dublarea sumeloralocale in acest scop la SIF Oltenia (SIF5), o propunere similaraputand aparea si la SIF Banat-Crisana (SIF1).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO