Burse - Fonduri mutuale

Incertitudinile din SUA prelungesc suspansul investitorilor de pe Bursă

Incertitudinile din SUA prelungesc suspansul investitorilor de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

28.07.2011, 00:03 738

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 0,84%, pentru a treia şedinţăconsecutiv, în linie cu pieţele externe, însă prudenţa celor maimulţi investitori a dus lichiditatea la cel mai redus nivel dinultimele două luni şi o săptămână, operaţiunile însumând doar 13,9milioane lei. Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al firmei debrokeraj Rombell Securities, spune că cei mai mulţi investitoripreferă să fie prudenţi în aceste zile, ca urmare aincertitudinilor legate de rezolvarea majorării plafonului deîndatorare al SUA, deoarece pieţele internaţionale se vor mişca înfuncţie de rezultatul negocierilor.

"Din păcate şi piaţa noastră este afectată de incertitudinilede pe bursele externe, unde amânarea unei decizii în cazuldatoriilor SUA adânceşte suspan­sul şi neîncrederea în rândulinvestito­ri­lor. La acestea se adaugă şi activitatea redusă latranzacţionare specifică pe­rioa­dei de vară. De aici rezultăvolumele mici din ultimele două zile. Să sperăm că rezul­tatelesemestriale ale companiilor care vor începe să apară de săptămânaviitoare vor stimula interesul investi­to­ri­lor şi-i vor determinasă ia poziţii în funcţie de indicatorii financiari", a de­claratTod.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziuaîn scădere cu 0,49%.Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şititlurile Fondului Proprietatea au determinat un recul de 1,19%pentru indicele BET-FI.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au fost printre puţinele acţiuni carenu au urmat linia generală a pieţei, ci au crescut cu 0,11%,ajungând la 0,3805 lei. Evoluţia a venit pe al treilea rulaj dinpiaţă, de 624.000 de lei.

"Cred că impactul eşecului ofertei de vânzare de la Petrom afost depăşit de aşteptările pozitive ale investitorilor cu privirela rezultatele financiare ale com­paniei pentru prima jumătate aanului. Din acest motiv cred că nu am asistat la corecţii alepreţului acţiunilor, ci doar la mişcări determinate de con­tex­tulpieţei", a afirmat Tod.

OMV Petrom va anunţa pe 10 august rezultatele financiareînregistrate în primul semestru.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să conducătopul lichi­di­tă­ţii, cu operaţiuni de 9,6 milioane lei, şi auasigurat 70% din rulajul bursei.

Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la0,5115 lei, preţ în scădere cu 0,87%.

"Poate spre toamnă se va mai dezmorţi şi piaţa de la Bucureşti,însă doar dacă lucrurile se vor mai calma pe plan extern şi burselevor intra pe o anumită direcţie, după ce în ultima perioadă s-aumişcat mai mult în lateral şi au avut variaţii reduse. Printreposibilii factori care ar putea genera mişcări ample în piaţă suntposibila listare a pachetelor deţinute de SIF-uri la BCR sauvânzarea participaţiilor acestora, ieşirea completă a statului dinacţionariatul FP şi posibilele privatizări anunţate de statulromân", a mai spus brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,9%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), careau pierdut aproape 40% din valoare pe parcursul acestei luni dupăce ieri au pierdut peste 10% din valoare. O acţiune Oltchim a ajunssă se tranzacţioneze în prezent la un preţ de 1,426lei/unitate.

  • Evoluţia celor cinci SIF-uri la care un grup de acţionari caredeţin peste 5% din capital au cerut convocarea adunării generale învederea mandatării consiliului de administraţie pentru a solicitalistarea BCR. Indicele BET-FI a pierdut ieri 1,2% din valoare.

  • Evoluţia burselor extene după ce piaţa americană a deschis ziuacu o scădere de 1,2% pe indicele S&P 500. Cele mai importanteburse europene consemnau la aceeaşi oră scăderi de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO