Burse - Fonduri mutuale

Intercapital afirmă că blue-chipsurile de la Bursă pot să mai crească cu 64%. SIF-urile au un potenţial de 48%

Intercapital afirmă că blue-chipsurile de la Bursă pot să mai crească cu 64%. SIF-urile au un potenţial de 48%

Intercapital afirmă că blue-chipsurile de la Bursă pot să mai crească cu 64%. SIF-urile au un potenţial de 48%

Autor: Adrian Ionut Cojocar

27.07.2011, 00:06 2047

Analiştii de la societatea de administrare a inves­tiţiilorIntercapital Investment Management au realizat o evaluare a burseide la Bucureşti pe baza relaţiei istorice dintre rentabilitateacompaniilor listate şi multiplii la care se tranzacţioneazăcompaniile din coşul a 87 de indici din întreaga lume şi au ajunsla concluzia că cel mai mare potenţial îl au companiile incluse înBET, respectiv de 58%.

Potenţialul de creştere se bazează pe faptul că firmele listatevor realiza în proporţie de 80% profiturile estimate în medie deanalişti, conform datelor Bloomberg pentru acest an.

Pe de altă parte, indicele BET-C, care include şi acţiunile dineşalonul doi şi trei de pe piaţă, mai puţin rentabile şiinteresante pentru investitori, oferă mai puţine perspective decreştere, respectiv un avans de 24%.

Diferenţa provine din faptul că blue-chipsurile de la bursă suntîn general mai profitabile decât celelalte acţiuni cotate pe piaţade la Bucureşti, cu un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilorproprii) estimat pentru 2011 de 15,2% la nivelul indicelui BET,faţă de 10,4% la nivelul întregii burse.

"Preturile la care sunt tranzacţionate în prezent acţiunile suntjustificate în cea mai mare parte de profitabilitatea companiilor.Acţiunile listate la BVB sunt subevaluare, însă nu pe cât neaşteptam. Investitorii penalizează profitabilitatea scăzută acompaniilor cotate. Companiile din coşul indicelui BET stau maibine la acest capitol", spune Andreea Gheorghe, director general alSAI Intercapital Investment Management.


Ea a evaluat companiile de la bursă folosind şi o altă metodă,respectiv modelul FED, care utilizează relaţia dintre randamentelece pot fi obţinute prin investiţiile în titlurile de stat pe termenlung şi rata profiturilor emitenţilor listati raportată lacapitalizarea bursieră (profit/capitalizare). Conform acesteimetode, companiile din indicele BET au un potenţial de creştere de71%, iar cele din BET-C de numai 13%.

"Situaţiile financiare ale compani­ilor înregistrate în ultimele12 luni iau în calcul un şoc economic important ca urmare aajustărilor fiscale şi bugetare de anul trecut. Din această cauzăultimele două trimestre ale anului 2011 pot aduce un plus importantde profitabilitate faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010", spuneGheorghe.

Pentru evaluarea celor cinci SIF-uri, analiştii societăţii deadministrare a investiţiilor controlată de Intercapital au utilizatrelaţia dintre indicatorul P/VUAN (preţ raportat la valoareacontabilă unitară n.red.) şi cotaţiile CDS (credit default swap) laîmprumuturile în euro pe cinci ani ale României. Pe baza relaţieiistorice dintre valorile celor doi indicatori, analiştii au estimatcă acţiunile celor cinci SIF-uri ar trebui să fie evaluate lapreţuri în medie cu 48% mai mari faţă de cele din prezent.

Andreea Gheorghe, director SAI Intercapital: Companiileromâneşti sunt mai atractive decât în Ungaria, Cehia şiPolonia

Companiile de la bursă s-au tranzacţionat în ultimii 10 ani lamultipli de valoare contabilă (P/B) inferiori celor din Ungaria,Cehia şi Polonia, iar numai în vara anului 2007 s-au tranzacţionatla multipli P/B asemănători.

Companiile incluse în indicele BET s-au tranzacţionat înperioada 2005 - 2008 la multipli de valoare contabilă (P/B)superiori celor din ţările vecine însă relaţia s-a inversat dupăcrahul din 2008, multiplii devenind inferiori acestei date şi pânăîn prezent.

Din anul 2004 şi până în prezent indicatorul PER (preţ raportatla profit/acţiune) la nivelul mediu al bursei de la Bucureşti afost în general mai ridicat decât cel de pe bursele din Ungaria,Cehia şi Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO