Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET a doborât minimele şi nu sunt semne că scăderile se vor opri aici

Indicele BET a doborât minimele şi nu sunt semne că scăderile se vor opri aici

Autor: Adrian Ionut Cojocar

23.09.2011, 00:06 1161

Principalele burse europene au reacţionat dur, cu scăderi de 4-5%, după discursul din ziua anterioară al lui Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale a SUA, care a spus că există riscuri majore în ceea ce pri­veş­te perspectivele economice. Temerile inves­ti­to­ri­lor privind reintrarea celei mai mari economii în recesiune au dus principalul indice american, S&P 500, în jos cu 2,9%.

Totodată, agenţia de rating Moody's a anunţat că a redus ra­tin­gu­rile unor bănci importante, pre­cum Citigroup, Bank of America şi Wells Fargo, iar agenţia de rating S&P a redus ra­tingul altor şap­te bănci italiene în contextul crizei dato­riilor suverane.

"Aceste corecţii erau antici­pa­te de o serie de analişti de pe plan extern. Cât timp vor persista pro­ble­me­le legate de supraîndato­rarea sta­telor putem asista la seisme pe pieţe şi nu exclud ca in­dicele S&P 500 să coboare pentru puţin timp sub ni­velul de 1.000 de puncte. Singurul remediu pen­tru situaţia actuală ar fi luarea de mă­suri ra­dicale atât în SUA, cât şi în Europa şi mă gân­desc la un bail-out (ajutor finan­ciar - n. red.) major în jurul ci­frei de 1.000 mld. euro sau poate chiar mai mult la nivelul sec­torului bancar european care să repo­zi­ţio­neze pieţele pe o direcţie pozitivă", spu­ne Adrian Lupşan, di­rec­torul general ad­junct al firmei de brokeraj Inter­capital Invest. El consideră că este puţin probabil ca Grecia să ia mă­suri importante de austeritate în urmă­toa­rele săptă­mâni care să convingă pieţele că se în­dreap­tă spre di­recţia cea bună, în con­diţiile în care aceste măsuri au lipsit în ultimele luni.

"Totuşi nu cred că Grecia va fi lăsată să intre în de­fault tehnic şi se vor lua alte măsuri, precum reeşalo­na­rea datoriilor, însă băncile tot vor avea de suferit şi vor ne­cesita sume im­por­tante. Este de ajuns ca pieţele globale să facă noi mi­nime pentru a se de­clan­şa o nouă pa­nică. Intrăm într-o zo­nă de vo­la­tilitate extremă", crede Lupşan. El se aşteaptă ca bursele mature să co­boa­re cu încă 10-12% în această toam­nă, iar pe fon­dul acestor scăderi bur­sa lo­cală să înre­gis­treze corecţii de până la 30%.

"Statistic, toamna este cea mai vul­ne­rabilă perioadă pentru pieţele de ca­pi­tal din per­spec­tiva unor ştiri negative."

Andrei Anghel, directorul general al firmei de consultanţă în investiţii Start Trade Con­sult, spune că evoluţia bursei va depinde de răspunsul pe ca­re-l vor lua autorităţile în problema datoriilor. "Scăde­rile pieţelor reflectă nervozitatea inves­tito­ri­lor şi pre­siu­nea la care BCE şi principalele guverne sunt supuse pen­tru a lua o decizie concretă în privinţa da­to­ri­ilor su­ve­rane. Probabil că un default aproape ine­vi­tabil al Gre­ciei va coagula interesele europene pentru ca o astfel de situaţie să nu se mai repete. Scă­derile pot con­ti­nua, însă un răspuns decisiv la nive­lul UE care să in­dice o schimbare de politică va sprijini pieţele pe termen scurt", spune Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO