Finanţe personale

Indicele bursier BET atinge cel mai înalt nivel postcriză. Băncile sunt în fruntea creşterii

19 mar 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Piaţa de capital de la Bucureşti a traversat o săptămână foarte generoasă cu investitorii, cu un indice BET, compus din cele mai lichide 13 companii listate, ce a urcat cu 4% în urma celor cinci şedinţe de tranzacţionare, până la 8.816 puncte, cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Doar vineri, atunci când acţiunile celor două bănci din componenţa referinţei bucureştene, respectiv Banca Transilvania şi BRD Groupe Société Générale, au afişat aprecieri ale valorii de piaţă de 3,6%, indicele BET creştea cu 1,49%.

După aprecierile susţinute de la începutul acestui an, capitalizarea bursieră a BRD a ajuns la 10,8 miliarde lei (2,35 miliarde euro), în vreme ce Banca Transilvania figurează cu o valoare de piaţă de 11,7 miliarde lei

(2,54 miliarde euro). Cele două bănci au înregistrat în 2018 aprecieri de 26,76% (TLV) şi respectiv 20,62% (BRD), în condiţiile în care indicele BET afişează o apreciere de 13,71%.

Rezultatele financiare mai bune, precum şi politicile de dividend au fost fost printre principalii factori care au permis o astfel de evoluţie a pieţei în ansamblul ei, ignorând aproape tot valul de incertitudini şi tatonări de pe pieţele consacrate.

În regiune, indicii celor mai mari două burse, respectiv cea de la Varşovia şi cea de la Viena, au subperformat în comparaţie cu Bucureştiul. Astfel, indicele polonez WIG 20 figurează cu o scădere de 7,7%, iar ATX-ul vienez cu o apreciere anemică de sub 1%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2018

 
Cuvinte cheie:
Finante personale
, Indicele bursier BET
, banci
, actiuni
, indicele bet
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide