Burse - Fonduri mutuale

ING recomanda companiile de pe RASDAQ si viitoarele listari

ING recomanda companiile de pe RASDAQ si viitoarele listari
09.02.2007, 19:05 19

ING Bank Romania, primul loc in topul brokerilor de la Bursa, considera ca piata de capital din Romania ar trebui sa aduca in urmatorii ani printre cele mai bune randamente din regiunea Europei Centrale si de Est.
Bursa va deveni mai atractiva prin prisma companiilor listate care sunt beneficiare nete ale fondurilor pe care Romania le va primi de la Uniunea Europeana, dar si a listarii unor societati controlate de stat, cum sunt Fondul Proprietatea sau Transgaz, conform unui raport publicat luna aceasta.
Potrivit ING, piata de capital din Romania este cea mai "accesibila" modalitate pentru a beneficia de pe urma cresterii puternice a Romaniei, asa cum de altfel s-a intamplat si in cazul evolutiei de pe Bursele din Cehia, Polonia si Ungaria, dupa aderare.
Aderarea la UE a adus beneficii "clare" statelor membre, iar in aceste conditii, este de asteptat ca Romania sa imite performanta statelor care au aderat in primul val, in 2004.
In acest context, ING considera ca sunt cel putin doua strategii de investitii care ar putea sa se dovedeasca a fi foarte profitabile.
Prima dintre ele implica identificarea societatilor listate din sectoarele infrastructura, agricultura si mediu inconjurator, care ar fi beneficiare nete ale fondurilor UE. Dintre astfel de companii, raportul de analiza al ING se concentreaza pe societatile considerate a avea "o experienta solida in contractarea fondurilor pre-aderare si un management performant". Societatile "alese" de ING sunt Albalact Alba-Iulia, Argus Constanta, Condmag Brasov, Dafora Medias si Socot Targu-Mures, toate listate in prezent pe piata RASDAQ.
Toate aceste companii au inregistrat pana in prezent cresteri substantiale ale pretului actiunilor, in unele din cazuri principalii cumparatori fiind fonduri de investitii care lucreaza cu ING.
Cealalta strategie recomandata de ING investitorilor vizeaza orientarea catre noile listari preconizate sa aiba loc pe Bursa, in special cele ale Fondului Proprietatea si Transgaz, amandoua avand potentialul de a determina o crestere de 25% a capitalizarii totale a Bursei de Valori.
ING considera, in concluzia raportului prezentat investitorilor pe 1 februarie, ca scurta istorie a evolutiei statelor din Cehia, Polonia si Ungaria, dupa aderare este suficienta pentru a scoate in evidenta dezvoltarea anumitor sectoare din aceste economii si a oferi o asteptare optimista pentru o evolutie similara in Romania.
O abordare precauta din partea investitorilor ar trebui sa tina cont de mai multe elemente, potrivit ING. In primul rand, noile listari in discutie depind foarte mult de reglementarile legislative care trebuie sa apara si care ar putea suferi noi amanari, avand in vedere tensiunile politice existente.
In al doilea rand, o abordare precauta ar putea fi justificata de capacitatea redusa de absorbtie a fondurilor primite de la UE de noile state membre in primii doi ani dupa aderare, avand in vedere experientele din trecut in acest sens.
Totodata, avand in vedere experienta redusa in project management a companiilor de talie medie evidentiate, exista inca obstacole pentru aceste societati.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste aspectele pozitive, ING evidentiaza in principal procesul de recuperare a decalajelor economice, proces prin care Romania trece in aceste momente.
Sectoarele "alese" de ING sunt principalele care ar trebui sa beneficieze de pe urma nevoii de dezvoltare.
Mai mult, criteriile de convergenta nominala, la care Romania trebuie sa ajunga si sa le respecte pentru adoptarea euro, au "adus" costuri mai reduse cu creditele contractate in moneda locala cu implicatii directe asupra ponderii de 50% in necesarul de finantare care trebuie sa fie asigurat de catre companii.
Convergenta a insemnat in acelasi timp venituri mai mari si o modificare in preferintele consumatorilor catre produsele de o calitate inalta, acestea impulsionand ratele de crestere pentru companiile nominalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO