Burse - Fonduri mutuale

Intercapital: SIF-urile au un potenţial de creştere de 48% luând în calcul riscul de ţară

Intercapital: SIF-urile au un potenţial de creştere de 48% luând în calcul riscul de ţară

Autor: Adrian Cojocar

26.07.2011, 15:21 787

Analiştii de la societatea de administrare a investiţiilorIntercapital Investment Management au realizat o evaluare pe bazarelaţiei dintre indicatorul P/VUAN (preţ raportat la valoareacontabilă unitară n.red.) şi cotaţiile CDS (credit default swap) laîmprumuturile în euro pe cinci ai ale României. Cotaţiile CDS sunto expresie a riscului de ţară şi potrivit analiştilor sunt puternicinvers corelate cu preţurile SIF-urilor raportate la active.Astfel, când cotaţiile CDS cresc investitorii străini percepRomânia ca având un risc mai ridicat iar SIF-urile setranzacţionează la discounturi mai mari faţă de activele dinportofoliu şi invers.

Pe baza relaţiei istorice dintre valorile celor doi indicatori,analiştii SAI Intercapital Invest Management au estimat căacţiunile celor cinci SIF-uri ar trebui să fie evaluate la preţuriîn medie cu 48% mai mari faţă de cele din prezent.

"Potrivit scenariul preferat de noi, potenţialul de creştere alindicelui BET-FI

este de 48%, cel mai scăzut potenţial de creştere avându-l SIFMoldova (27%). Cel mai mare potenţial de creştere îl au SIFBanat-Crisana şi SIF Muntenia, de 71% şi respectiv 70%", se aratăîn raport.

Analiştii Intercapital sunt de părere că metoda tradiţională deevaluare a SIF-urilor pe baza evaluării separate a activelor dinportofoliul SIF-urilor nu exprimă întocmai potenţialul SIF-uriloriar noul model de evaluare vine ca o completare la acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO