Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta accelerarea corectiilor externe si prefera sa iasa

Investitorii asteapta accelerarea corectiilor externe si prefera sa iasa
20.05.2010, 23:04 20

Bursa a accentuat scaderile in sedinta de ieri, titlurile celorcinci societati financiare, grupate sub BET-FI, coborand cu 4,1%,aproape de pragul de 22.000 de puncte. Indicele BET a inregistrat ocorectie ceva mai temperata, de doar 0,3% fata de cotatia demiercuri, in timp ce indicele energetic BET-NG a reusit sa inchidain urcare, cu 0,6% fata de referinta.

"Principalulfactor pentru care vedem o volatilitate mai mare pe SIF-uri decatpe restul indicilor are legatura cu natura investitorilor de peaceste titluri. Sunt foarte multi speculatori pe societatilefinanciare si vedem o accelerare la vanzare, pe de o parte dincauza contextului intern, dar si pentru ca investitorii si-au campierdut speranta in legatura cu majorarea pragului", a explicatMihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediereIntercapital Invest.

Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare a fostconsemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat lapretul de 0,565 lei/unitate. In top au urmat corectiile SIF Oltenia(SIF5), cu o scadere de 4,4%, si titlurile SIF Banat-Crisana(SIF1), cu o corectie de 4,2% fata de referinta. Titlurile SIFOltenia au ocupat prima pozitie in top tranzactii, cu un rulaj depeste 6,3 mil. lei.

"Investitorii anticipeaza o eventuala accelerare a corectiilorpe pietele externe si prefera sa iasa acum din piata, pentru areintra ceva mai tarziu in speranta ca vor cumpara mai ieftin. Inplus se vehiculeaza in piata si iesirea unui investitor mare dinpiata, ceea ce va duce la o accelerare a corectiilor in modautomat", a mai spus Muresian.

Corectia indicelui BET a fost sustinuta in principal deaprecierile pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), de 0,6%, dar sipe actiunile OMV Petrom (SNP), de 4,4%. Aprecierea puternica peactiunile Petrom a venit dupa ce compania austriaca OMV a anuntatca si-ar putea majora participatia in cadrul Petrom prin achizitiade drepturi de la actionari.

"Restul indicatorilor inregistreaza in continuare o evolutiebuna. Rezista scaderilor de pe extern, iar evolutia pe BET siBET-NG se datoreaza tot naturii investitorilor de pe acestetitluri. Cred ca pe actiunile bancare si titlurile energetice intrainvestitori de protofoliu, care nu reactioneaza la fel de repede lavolatilitatea preturilor", a adaugat Muresian.

Titlurile BRD au revenit pe minus in sedinta de ieri, cu ocorectie de aproape 2,2% fata de referinta. Tot in sectorulfinanciar, actiunile Broker Cluj (BRK), singura societate deintermediere cotata, au coborat cu 1,1% fata de cotatia demiercuri.

Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN)au inregistrat de asemenea corectii, de 4,6% si respectiv 0,5% fatade referinta.

Cele mai mari cresteri din piata au fost consemnate de titlurileSantierul Naval Orsova (SNO) si Turbomecania (TBM), care au urcatcu 14,7% si respectiv 12% peste cotatia de referinta.

"Lichiditatea ridicata din piata denota si o nervozitate maimare a investitorilor din piata", a incheiat Muresian.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat laaproape 7,5 milioane de euro.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Petrom (SNP), dupa ce compania austriacaOMV a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze drepturi de laactionari, pentru a-si majora participatia.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregistreze scaderi puternice, coborand cu mult sub nivelul de lainceputul anului.
  • Evolutia titlurilor Romportmet Galati (ROMT), dupa ce companiaa publicat rezultatele trimestriale, cu o scadere de 15% aprofitului, la 5,2 mil. lei.
  • Evolutia actiunilor Lafarge Agregate Betoane (AGEM), dupapublicarea rezultatelor pentru primele trei luni, perioada in carepierderile companiei s-au dublat.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continua sainregistreze cresteri, dar reduce din ritmul de aprecire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO