Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au din nou motive de bucurie

03.10.2006, 18:46 15

Bursa a inceput saptamana cu cresteri importante la nivelul titlurilor lichide, pe o lichiditate ridicata. Brokerii spun ca nu exista informatii noi de natura sa determine evolutia din piata, insa ar putea fi vorba de o prezenta mai sustinuta a investitorilor straini in piata pe seama raportului de tara si a asteptarilor pozitive privind rezultatele la 9 luni ce urmeaza sa fie raportate de companiile listate.
"Efectele raportului de tara incep sa se vada la nivelul Bursei. Este clar ca documentul reflecta un risc mai scazut pentru investitorii din Romania, astfel ca unii dintre acestia si-au reevaluat pozitiile. Se poate miza pe o prezenta destul de serioasa a investitorilor straini in aceasta sedinta, pentru ca ei sunt cei mai interesati de acest raport", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
"Cresterea mai consistenta a avut loc in prima parte a sedintei pe fondul unei lichiditati destul de scazute pentru ca pe seama unei cereri puternice oferta tinde sa scada. Volumele in piata au venit in a doua parte, cand o parte din investitori, pe seama cresterilor de peste 3%, au inceput sa-si marcheze profiturile. Cu toate acestea, cumparatorii au dominat piata", precizeaza Alin Brendea. Indicii BET si BET-FI au inregistrat avansuri de 2%, respectiv 3%.
SIF-urile au fost printre cele mai jucate din piata in frunte cu actiunile SIF Moldova, care au castigand 4,6%, pe un rulaj de 2,4 mil. euro (8,7 mil. lei).
O crestere importanta au inregistrat-o si titlurile Bancii Transilvania, care s-au apreciat cu aproape 5% pe un rulaj de aproape 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei).
Actiunile Petrom au urcat cu 2,7%, iar cele Translectrica si BRD cu circa 1,7%.
Brokerii vad o imbunatatire a volumelor pe Bursa in urmatoarea perioada, lichiditatea pietei fiind ieri cea mai ridicata din ultimele luni, cu un rulaj de 14,6 mil. euro.
"Cred ca in urmatoarea perioada principalele cotatii se vor aprecia, poate ceva mai modest decat in sedinta aceasta, iar lichiditatea va creste de asemenea. Modul cum se vor realiza aceste aprecieri depinde de banii noi care vor intra in piata", considera Marcel Murgoci, director de tranzactionare la EstInvest.
"Se observa fluctuatii mari de la o sedinta la alta, astfel ca e posibil sa apara si corectii de moment, insa pe termen de cateva saptamani cred ca piata va evolua pe trend crescator", spune Brendea.

Actiunile SIF Moldova au inregistrat ieri un avans de 4,6%, pe un rulaj de 2,4 mil. euro (8,7 mil. lei). "Unele SIF-uri sunt mai mult sau mai putin aproape de maximele atinse in acest an. Cred ca daca Bursa va continua sa evolueze ca in ultima perioada, iar intr-o saptamana sau doua vor fi atinse aceste maxime. Cel mai bine la acest capitol stau actiunile SIF Transilvania, de cealalta parte fiind titlurile SIF Muntenia", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. Ultima tranzactie cu actiuni SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 2,53 lei/actiune, curs cu aproximativ 8% sub nivelul maxim atins in acest an.

Titlurile Bancii Transilvania au sarit cu aproape 5%, continuand astfel seria de aprecieri din ultimele sedinte. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au insumat aproape 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei). "Au fost si pachete mai mari la vanzare pe titlurile Bancii Transilvania, insa au fost absorbite destul de repede in piata. Dupa volumul care s-a facut este posibil sa fie vorba de intrari ale unor fonduri de investitii. Cred ca pretul acestor actiuni va mai ramane o perioada in preajma actualelor cotatii pentru ca nu exista date care sa sustina aceste cresteri, ci doar dorinta unor investitori de a achizitiona pachete ale bancii", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la EstInvest.

Actiunile Petrom au castigat ieri 2,7%, pe un rulaj de circa 0,66 mil. euro (2,3 mil. lei). "Cred ca aceste titluri s-au apreciat mai mult pe seama simpatiei investitorilor fata de piata in general. Probabil vor urma si corectii pe titlurile Petrom in urmatoarea perioada, pentru ca se observa in continuare o prudenta a investitorilor fata de acel pachet de 8% destinat salariatilor, acestia luand pozitii mai puternice in piata. Este posibil ca aprecierile de azi sa fie determinate de o investitie pe termen mai lung a unor jucatori", considera Marcel Murgoci. La finalul sedintei, titlurile Petrom erau tranzactionate la un curs de 0,575 lei/actiune.

Titlurile Mittal Steel Roman (fostul Petrotub) au inregistrat un salt de peste 18%, pe fondul unor tranzactii reduse, de aproape 49.000 de euro (0,17 milioane de lei). "Aprecierile din ultima perioada a titlurilor Petrotub sunt in cea mai mare parte datorate rezulatelor foarte bune ale companiei si asteptarilor cu privire la cele viitoare. Cred ca investitorii au inceput sa cumpere actiuni la aceasta companie si ca investitie pe termen mediu si lung, nu numai speculativa", este de parere Marcel Murgoci. Aceste actiuni au oferit investitorilor printre cele mai bune randamente in acest an, cursul calculat luni fiind de circa 5 ori mai ridicat fata de cel de la inceputul acestui an.

Actiunile Albalact Alba Iulia s-au apreciat ieri cu aproape 5%, continand evolutia buna de pe parcursul acestui an. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost mai ridicata decat de obicei si s-a cifrat la circa 45.000 de euro (0,16 milioane de lei). "Titlurile Albalact au avut o evolutie destul de constanta, cursul mentinandu-se destul de stabil si nu cred ca exista motive pentru care aceste actiuni sa inregistreze evolutii spectaculoase intr-un sens sau altul", spune Marcel Murgoci. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fluctuat intre un prag minim de 0,745 lei/actiune si unul maxim de 0,78 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un curs de 0,775 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO