Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au inceput sa-si marcheze profiturile

09.02.2005, 00:00 12

Actiunile a numai patru companii au inregistrat ieri cresteri de pret, dintre acestea in topul 25 al celor mai tranzactionate titluri situandu-se doar actiunile Maillis.
Scaderea de ieri a cuprins toate actiunile care de regula  sunt cele mai lichide de pe Bursa. Actiunile bancilor au inregistrat scaderi intre 3% si 6%, in timp ce companiile din domeniul petrolier au pierdut 2,6% cum a fost cazul actiunilor Rompetrol Rafinare sau 4,8%, in cazul Petrom.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 133,4 miliarde de lei (3,5 milioane de euro). Lichiditatea titlurilor bancii a fost in crestere ieri, pe parcursul sedintei  transferandu-se peste 10,4 milioane de actiuni ale bancii. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 12.400 lei/actiune,  in scadere cu 6,1%. Pretul de inchidere de ieri a fost cu 100 lei mai ridicat fata de cotatia minima la care titlurile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei.
Actiunile BRD au pierdut 3%, lichiditatea titlurilor in piata fiind in usoara crestere fata de sedinta precedenta. Cu aceste actiuni s-au derulat si doua tranzactii speciale, ambele perfectate la pretul de 48.300 lei/actiune. In piata, titlurile BRD au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 47.800 lei si 50.000 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 48.500 lei/actiune. Valoarea  tranzactiilor speciale a fost de 11,3 miliarde de lei (0,3 milioane de euro), in timp ce operatiunile din piata cu actiunile BRD au insumat 14,6 miliarde de lei (0,39 milioane de euro).
Actiunile SSIF Broker au deschis la 43.900 lei in crestere fata de ultimul pret de luni, au urcat si pana la un nou amxim de 46.000 lei/actiune, dau nu au reusit sa reziste valului de scaderi de pe piata, inchizand la 41.600 lei/actiune. La nivelul acestui pret, titlurile societatii de intermediere financiara au inregistrat o depreciere de 5,2%. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere, dar s-a mentinut totusi la un nivel bun, valoarea tranzactiilor care au implicat aceste titluri fiind de 41,8 miliarde de lei (1,1 milioane de euro).
Pierderi de peste 5% au inregistrat si actiunile Carpatica si titlurile celor doi producatori de medicamente, Antibiotice si Sicomed. Actiunile Impact au scazut cu 6,2%, ultimul pret fiind de 8.350 lei/actiune. Cu titlurile Impact s-au realizat tranzactii de 6,5 miliarde de lei (0,1 milioane de euro)
Investitorii au preferat sa-si marcheze in acest moment profitul si pe unele din actiunile listate pe RASDAQ.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au pierdut ieri 5%, inchizand la 4.730 lei/actiune. Titlurile unei alte companii importante de pe RASDAQ, Rompetrol SA (VEGA) au fost cotate la inchidere la 760 lei/actiune, in scadere cu aproape 5,6%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe RASDAQ au fost cele ale producatorului de medicamente Biofarm, care au realizat un rulaj de 5,1 miliarde de lei. Actiunile Biofarm au castigat peste 3% la nivelul cursului mediu, care a fost in jurul a 5.600 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24