Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au pedepsit băncile listate la bursă cu expunere pe franci

Investitorii au pedepsit băncile listate la bursă cu...

Autor: Roxana Pricop

16.01.2015, 00:05 777

Acţiunile băncilor listate la bursa din Bucureşti, cu portofolii de credite în franci elveţieni, au scăzut în şedinţa de joi cu peste 3%, în contextul turbulenţelor apărute pe pieţele financiare în urma aprecierii cu până la 30% a francului elveţian faţă de euro care pune o presiune uriaşă pe clienţii cu datorii în franci elveţieni.

Acţiunile BRD SocGen au fost singurele titluri bancare ce au închis şedinţa de ieri pe plus, marcând un avans modest de 0,06% până la cotaţia de 9,05 lei/titlu.

BNR a cotat joi francul elveţian la 4,32 lei cu 15% mai mult decât în şedinţa de miercuri.

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bu­cureşti, a închis cu un minus de 1,1%.

Titlurile băncii austriece Erste Bank (EBS), care controlează BCR, cea mai mare bancă din România, au închis şedinţa de joi cu un minus de 2,7% până la o cotaţie de 87,1 lei/titlu, după ce au raportat o scădere şi de 4,7% în jurul orelor 15.00.  Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 3,35% până la o cotaţie de 1,93 lei/titlu. Banca Transilvania este în curs de preluare a Volksbank, una dintre băncile cu cele mai mari portofolii de credite în franci.

În noiembrie 2014 au apărut informaţii în piaţă că Volksbank ar fi pregătit o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, care prevede conversia acestora în lei sau euro cu un discount de 25% din soldul rămas de achitat, potrivit unor surse din piaţă.

Volksbank avea în 2010 credite în franci elveţieni de echivalentul a 1,3 miliarde de euro, potrivit ultimelor date disponibile. La nivelul pieţei, stocul de credite în franci elveţieni se află în prezent la circa 2,4 miliarde de euro şi a scăzut cu numai 200 mil. euro din 2010 încoace.

Aceasta înseam­nă că Volks­bank are în continuare un porto­foliu de credite în franci elveţieni în jurul unui miliard de euro, potrivit estimărilor ZF.

Scăderea marcată de acţiunile TLV are loc în contextul în care cotaţia acţiunilor ajunsese la pragul de 2 lei/unitate în şedinţele anterioare, aprecierea francului de ieri punând astfel capăt unui raliu de 22% în ultima lună.

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au scăzut cu 0,7% în şedinţa de joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO