Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu au avut nici un spor cu actiunile Policolor

29.03.2001, 00:00 26



Compania Policolor nu va include diferentele din reevaluarea activelor in capitalul social si nu va distrubui actiuni gratuite, asa cum sperau brokerii. Conducerea societatii nu exclude insa posibilitatea unei asemenea operatiuni "mult asteptate de brokeri", in viitor.

Marius Golopenta, directorul general al Policolor, spune ca o asemenea operatiune va fi necesara pentru ca valoarea contabila a societatii, din situatiile financiare, sa fie "rezonabil de apropiata" de valoare de piata.

Societatea a trecut pe profit incepand de anul trecut, rezultatul final al companiei fiind destul de mic, dar pozitiv.

Policolor a inregistrat un profit net de 553 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 528 miliarde de lei. In 1999 compania a terminat cu pierderi de 11,9 miliarde de lei. Nivelul redus al profitului va conduce probabil la neacordarea de dividende.

Profitul din exploatare al Policolor a fost substantial in 1999 si 2000 si s-a mentinut relativ constant in termeni reali in acesti ani, dar rezultatul final a fost negativ din cauza cheltuielilor ridicate cu dobanzile.

Profitul din activitatea de exploatare a Policolor este preliminat pentru anul 2000 la 94,7 miliarde de lei (circa 3,5 milioane de dolari). Dobanzile, diferetele de curs valutar aferente creditelor si celelalte cheltuieli financiare s-au ridicat la circa 95 miliarde de lei, iar veniturile financiare au fost de circa 5 miliarde de lei.

A rezultatat astfel o pierdere financiara de 89 miliarde de lei, care a anulat cea mai mare parte a castigului din exploatare.



Societate nu a digerat achizitia Orgachim

Societate avea datorii totale preliminate la sfarsitul anului trecut de 208 miliarde de lei, din care imprumuturile erau de 129 miliarde de lei. Cheltuielile financiare preliminate pentru anul trecut reprezinta 73% din totalul imrumuturilor.

Policolor a cumparat in 1998 compania producatoare de vopsele si rasini

Orgachim din Bulgaria "pentru ca cele doua fabrici se afla la o distanta de numai 60 de kilometri", dupa cum spune Golopenta.

Pentru acesta achizitie Policolor a recurs la un credit de la Banca Romana pentru Dezvoltare, pe termen de trei ani. Investitia in Orgahim nu a dat pana acum rezultate, astfel ca Policolor a trebuit sa se imprumute de la actionari.

Anul trecut societatea avea in continuare nevoie de bani. Actionarii au fost dispusi sa-si mareasca cotele de participare la capital si au considerat ca o finantare prin obligatiuni nu este utila, astfel ca s-a decis o majorare a capitalului social cu aport in numerar.

Valoarea majorarii a fost de 30 de miliarde de lei in schimbul carora au fost emise a 7,5 milioane de actiuni la un pret de 4.000 de lei.

Datorita, insa, a unei majorari de capital anterioare in contul FPS, cu valoarea terenului societatii, care a fost contestata in instanta, Policolor nu a putut finaliza majorarea de 30 miliarde de lei.

Inglobarea terenului in capitalul social ar fi trebuit sa se termine la inceputul anului trecut, lucru pe care a mizat si conducerea Policolor, care a inceput procedura pentru majorarea cu aport in numerar.

Contestatiile in instanta si intarzierile aprobarii din partea CNVM au determinat pana la urma ca aporturile actionarilor sa fie transformate in imprumuturi, pentru ca societatea a utilizat pe toata perioada banii adusi de actionari.

Finalizarea in acest an a majorarii capitalului social, la care actionarii vor contribui cu sume noi dar si cu banii pe care i-au adus la majorarea de capital ce nu a putut fi finalizata, ar putea conduce la diminuarea cheltuielilor financiare ale societatii.



The Recovery Group a restructurat, dar nu a crescut Policolor

Incepand din 1999, sub conducerea managerilor americani de la The Recovery Group (TRG), companie angajata pentru managementul Policoor, s-a inceput un program de restructurare, prin care personalul societatii a fost redus puternic iar productivitatea a fost crescuta substantial.

"Dar per total activitatea TRG a fost o dezamagire pentru actionari. La plecarea acestor manageri exista un blocaj de comunicare cu salariatii pentru ca managerii nu stiau ce se intampla in societate" a spus Golopenta. In plus exista analisti care spun ca TRG a provocat pierderi substantiale Policolor.

Cei mai importanti actionari ai societatii Policolor sunt fondurile de investitii Romanian American Enterprise Fund cu 26,93% din societate si Romanian Investment Fund care detine 27,87%, cele doua fonduri avand impreuna pachetul majoritar al Policolor.

Alti actionari semnificativi sunt Romanian Investment Company cu 10,09% dint totalul actiunilor si Societe Generale Romania Fund, care detine 11,25% din actiuni.

Structura de productie a societatii s-a imbunatatit substantial in ultimii ani. Fata de o o structura in care produsele de larg consum aveau o pondere de doar 20%, majoritatea fiind cele industriale, in prezent s-a ajuns la 60% produse de larg consum si 40% produse industriale.

Acesta orientare a fost determinata de blocajul financiar si capacitatea redusa de plata a multoara dintre consumatorii industriali, precum Tractorul Brasov sau Aro.

Marius Golopenta spune ca Policolor nu va renunta la produsele industriale, pentru ca acestea au in general o rentabilitate mai mare decat cele de larg consum. Totodata el spuna ca societate este extrem de competitiva in acest sector, datorita departamentului puternic de cercetare.

Cele mai mari cresteri sunt asteptate insa in sectorul produselor de larg consum.

"Este o piata extrem de promitatoare si in prezent se afla foarte jos. Consumul de produse este de 2 - 2,5 kg/locuitor in Romania, in timp ce in zona Euro se inregistreaza un consum de 15 kg/locuitor, iar in Ungaria consumul este de 9 kg/locuitor" a declarat pentru Ziarul Financiar Marius Golopenta.

El crede ca acest sector va avea in Romania o crestere mult mai mare decat dinamica Produsului Intern Brut.

"Din acest motiv consideram ca un ritm de 4 - 5 produse noi pe an este un ritm necesar pentru Policolor. In plus vom mentine aceeasi politica de publicitate si o relatie mult mai buna cu cei 25 de distribuitori, care au devenit pentru noi parteneri" a spus directorul Policolor.

El estimeaza o crestere in termeni reali a cifrei de afaceri a Policolor pentru acest an.

Actiunile Policolor se tranzactioneaza la Bursa de Valori din 3 decembrie 1997. Pretul a inregistrat in prima perioada o crestere sustinuta, atingand maximul absolut de 8.759 lei/actiune pe 4 mai 1998, cu putin timp inainte de a fi finalizata achizitia societatii Orgachim.

De atunci, cursul s-a inscris pe un trend descendent, care a dus cursul pana la un minim de 1.300 lei/actiune la in vara anului trecut, investitorii de portofoliu fiind ingrijorati de rezultatele financiare modeste ale societatii.

In prezent actiunile Policolor se tranzactioneaza la 2.200 lei/actiune, nivel in jurul caruia s-au mentinut stabile de la inceputul lunii.

Capitalizarea bursiera a societatii la pretul acual este de aproate patru miloande dolari, fata de circa 40 de milioane de dolari cat era in momentul privatizarii societatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO