Burse - Fonduri mutuale

Investitorii, obligati sa dea declaratii pe propria raspundere

23.10.2006, 19:26 16

Persoanele fizice care realizeaza tranzactii bursiere vor completa declaratii pe propria raspundere in care vor preciza pretul de achizitie si data dobandirii titlurilor si vor avea posibilitatea sa solicite companiilor de brokeraj o fisa de portofoliu care va include si impozitul retinut.
Societatea de intermediere va oferi investitorilor, la sfarsitul anului, la cerere, o fisa de portofoliu, care va evidentia castigul sau pierderea realizate din transferul actiunilor, precum si cuantumul impozitului calculat si retinut in cursul anului fiscal de catre broker. Declaratia pe propria raspundere va include si denumirea emitentului, simbolul, numarul de actiuni, modalitatea de cumparare.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, recent, o noua instructiune privind metodologia de determinare, retinere si virare a impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare.
Autoritatea de supraveghere a pietei de capital a adus completari la stabilirea modalitatii de determinare a pretului de cumparare pentru valorile mobiliare si a suplimentat lista exceptiilor. Instructiunea CNVM intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
Pretul de cumparare se determina prin aplicarea metodei pretului mediu ponderat, care poate cuprinde si costurile aferente, generate de operatiunea de cumparare.
Pentru actiunile dobandite de catre angajati ca urmare a rascumpararii acestora de pe piata, de catre societate, pretul de achizitie va fi cel inscris in formularul de subscriere.
In cazul valorilor mobiliare provenite in urma dizolvarii PAS-urilor, pretul de cumparare este cel inscris in actul translativ de proprietate sau, in lipsa acestuia, valoarea nominala de la data eliberarii extrasului de cont. Aceasta valoare va fi utilizata si in cazul titlurilor dobandite ca urmare a unor hotarari judecatoresti, definitive, irevocabile si executorii.
Pentru valorile mobiliare cumparate de la stat prin contractele de privatizare, pretul de achizitie va fi cel platit in cadrul procesului de privatizare, iar titlurile rezultate in urma unor consolidari/splitari vor avea un pret de cumparare stabilit pe baza factorului de consolidare sau splitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO