Burse - Fonduri mutuale

Investitorii, spectatori la scaderea SIF-urilor

13.06.2006, 00:00 8

Trendul continuu de scadere din ultimele zile a culminat ieri cu o corectie semnificativa, mai ales pe SIF-uri, care s-a resimtit si la nivelul pietei.

Si bursele din afara au mai bifat o zi de scadere, in cursul sedintei de ieri principalii indici de pe pietele din regiune se situau cu 2%-3% sub cotatiile de la inchiderea de vineri, variatii apropiate de cea inregistrata de indicele BET la finalul zilei, care a pierdut 2,2%.

SIF-urile au avut cel mai mult de suferit, acestea inregistrand scaderi de peste 3%. Indicele BET-FI a pierdut ieri aproape 5,5%.

Desi corectiile au fost destul de pronuntate pe SIF-uri, rulajele nu au fost ridicate, cele mai tranzactionate actiuni apartinand acestui grup de societati fiind cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de aproape 7 milioane de lei (1,96 milioane de euro). Aceste titluri au inregistrat si cel mai mare declin de pe Bursa, dupa ce au inchis ieri cu 9,3% sub pretul de la finalul saptamanii trecute.

Cele mai tranzactionate actiuni in sedinta de luni au fost totusi cele ale Petrom, cu un rulaj de peste 7,6 milioane de lei (2,16 milioane de euro), care au rezistat trendului de scadere de pe piata si au inchis la acelasi pret ca in sedinta de vineri.

"Decisiva pentru evolutia in continuare a pietei va fi sedinta de maine (n. - azi). Pe final totusi am remarcat o usoara ameliorare a cotatiilor din piata, semn ca investitorii au mai intrat la cumparare. Cotatiile de la Sibiu pentru contractele futures cu scadenta in luna septembrie au urcat, cele pe iunie mai putin", a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Brokerii spun ca problemele pe care le intampina SIF Oltenia, care a intrat sub monitorizarea CNVM, si SIF Moldova, combinate cu vanzarile derulate de diversi investitori mai mari, au fost principalele motive ale corectiei de ieri.

"Lumea asteapta sa nu mai vanda Catalin Chelu, care, desi nu intra in piata cu volume mari, da un imbold pietei, multi clienti incercand sa mimeze ce fac investitorii mai mari. Acest lucru este amplificat de scandalurile de la SIF Oltenia si SIF Moldova", a adaugat Murgoci.

"Cred ca pana la sfarsitul saptamanii cotatiile nu vor ajunge la nivelul celor de la finalul sedintei de vineri. Piata de aici se va calma in momentul in care acest lucru va avea loc si pe piata externa. O revenire ar putea sa aiba loc pe rezultatele la sase luni ale companiilor", este de parere Murgoci.



Titlurile SIF Oltenia au inregistrat cel mai mare declin din sedinta de ieri, pierzand 9,3%. Tranzactiile cu aceste actiuni au fost cele mai ridicate dintre SIF-uri, de aproape 7 milioane de lei (1,96 milioane de euro). "Scandalurile legate de schimbarea din functie a conducerii de la SIF Oltenia, precum si faptul ca CNVM va tine sub observatie activitatea societatii au reprezentat principala cauza care a impins titlurile in jos, dar nu singura. Faptul ca SIF-urile scad si iar scad ii face pe multi investitori sa-si piarda rabdarea, acestia intrand la vanzare", este de parere Marcel Murgoci. Actiunile SIF Oltenia au inchis sedinta de ieri la 1,85 lei/actiune, corespunzator preturilor de la sfarsitul lunii septembrie anul trecut.



Actiunile SIF Moldova au pierdut aproape 6%, pe un rulaj modest, care s-a situat putin peste 4 milioane de lei (1,14 milioane de euro). "Panica a cuprins investitorii de pe SIF-uri. Cotatiile au intrat deja in zona de cumparare, dar e posibil sa mai scada. E greu de crezut ca ne vom mai intalni cu astfel de preturi anul acesta. Cred ca de maine vom asista la o revenire pe SIF-uri", este de parere Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 1,6 lei/actiune. Actiunile SIF Moldova au pierdut aproape 29% din valoare de la inceputul anului, in timp ce indicele BET-FI a scazut cu 27% in aceeasi perioada.



Actiunile Petrom au reusit sa se mentina la aceeasi cotatie de la finele saptamanii trecute de 0,505 lei/actiune, aceste titluri fiind si cele mai tranzactionate, cu un rulaj de peste 7,6 mil. de lei (2,16 mil. de euro). "Cred ca pe actiunile Petrom s-au facut niste intelegeri intre investitori. Aparea cate un ordin la cumparare de peste un milion de lei care se executa instantaneu, pentru ca imediat acesta era urmat de un ordin la vanzare pe aceeasi cotatie", spune Marcel Murgoci. Al doilea emitent ca marime de la Bursa nu a inregistrat variatii puternice, actiunile BRD inchizand sedinta la acelasi nivel de vineri, de 15,8 lei/actiune, tranzactiile derulate cu acestea ridicandu-se putin peste 2,5 mil de lei (0,71 mil de euro).



Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au urmatul trendul pietei, inregistrand o corectie de peste 7%, insa valoarea de tranzactionare a fost una redusa, de 1,2 milioane de lei (0,33 milioane de euro). "Unii investitori incep sa se uite ce mai au prin portofoliu si scapa de unele actiuni care i se par ca nu aduc randamentul dorit. Ar putea fi si cazul titlurilor Rompetrol, diversi investitori dorind sa faca rost de lichiditati pentru a cumpara alte pachete de actiuni, inclusiv Transelectrica", spune Marcel Murgoci. Actiunile Rompetrol au inchis sedinta de tranzactionare la 0,071 lei/actiune. De la inceputul anului aceste titluri au pierdut 34%.



Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea au inregistrat ieri o scadere puternica, de peste 7%, pe fondul unor tranzactii care au insumat 0,17 milioane de lei ( 48700 de euro). "In acest moment nu se mai uita investitorii la rezultatele Oltchim, ci mai mult la evolutia pietei in ansamblu", considera Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 0,34 lei/actiune, acesta fiind si pretul minim la care au fost tranzactionate de la inceputul acestui an. Pe parcursul sedintei de ieri, pretul maxim la care actiunile Oltchim s-au tranzactionat a fost de 0,366 lei/actiune. De la inceputul anului, aceste titluri au pierdut 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO