Burse - Fonduri mutuale

Investitorii stau deoparte, iar piata scade

06.04.2006, 00:00 38

Lichiditatea redusa a ajuns sa domine din nou Bursa, pe unele din cele mai scazute volume din acest an, actiunile cele mai lichide inregistrand noi scaderi usoare. Indicele BET a pierdut ieri aproape 1%, in conditiile in care atat actiunile BRD si ale Bancii Transilvania, cat si cele ale Petrom au suferit scaderi.

Niciunul dintre emitentii listati la Bursa nu a reusit sa realizeze un rulaj de cel putin un milion de euro. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 3,4 milioane de lei (0,9 milioane de euro). SIF-urile s-au mentinut in general in jurul preturilor de marti, Transilvania si Oltenia consemnand cresteri usoare, iar restul - scaderi de o amplitudine similara. Actiunile Rompetrol Rafinare au fost ieri suspendate de la tranzactionare.

Analistii de pe piata spun ca perioada actuala este una buna pentru acumulari pe anumiti emitenti.

"Unele actiuni, precum SIF-urile, au scazut puternic in ultimele saptamani si au ajuns la niveluri de pret care justifica noi achizitii. Pe anumiti emitenti se acumuleaza in prezent, dar acest lucru nu este atat de vizibil in piata din cauza volumelor modeste. Cred ca primele care-si vor relua trendul de crestere vor fi SIF-urile", considera Adrian Zoicas-Ienciu, analist in cadrul SSIF Broker.

El mai spune ca nu se asteapta insa la o reluare a tendintei de crestere pe termen scurt. "Nu ma astept totusi nici la alte scaderi importante pe piata, in conditiile in care piata s-a corectat deja destul de mult in ultima perioada", a adaugat Zoicas-Ienciu.

Brokerii mai spun ca totusi nu cred ca lichiditatea pe piata se va mai mentine mult timp la aceste niveluri modeste.

"Eu cred ca vor mai fi conjunctural cateva zile care vor arata in felul acesta, cu volume reduse si scaderi usoare, dar pe masura ce vor aparea noi informatii legate inclusiv de aderarea la Uniunea Europeana vor incepe sa creasca si tranzactiile", spune Adrian Caramiha, presedintele Eastern Securities.

"Un trend nu e conturat in prezent, in conditiile in care de pe piata noastra nu au fost iesiri masive de capital. Bursa romaneasca se incadreaza practic ca si celelalte burse europene intr-o stare latenta. Noi avem si o perspectiva mai buna, prin prisma stirilor legate de aderare asteptate sa apara. Cu mai putin scandal in viata politica, situatia ar arata mult mai bine", a mai spus Caramiha.



Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta la 1,46 lei/actiune, in coborare cu 1,3%. Brokerii nu vad insa motive de scadere importanta pentru titlurile bancii, in conditiile in care aceasta si-a anuntat intentia de a realiza o majorare de capital prin distribuirea de actiuni gratuite si vanzarea de actiuni la preturi preferentiale. Unii brokeri spun ca intentia bancii de a rascumpara o parte din actiuni pe care le va cesiona angajatilor reprezinta si o garantie ca banca va sustine cursul actiunilor, dar altii cred ca mai degraba banca va cauta sa cumpere cea mai mare parte a actiunilor prin "deal-uri". In ciuda corectiilor pietei, actiunile bancii au avut o evolutie relativ stabila in ultimele saptamani.



Actiunile Impact au pierdut 1,6%, dupa ce conducerea a lasat sa se inteleaga ca ar prefera sa capitalizeze profitul pe anul trecut si astfel sa acorde actionarilor titluri gratuite in loc de dividende in numerar. "Interesul investitorilor pentru majorarile de capital prin acordarea de actiuni gratuite este in scadere, plus ca in cazul Impact nivelul majorarii, atat ca valoare cat si procentual, este de asteptat sa fie mai redus ca la alti emitenti", spune Adrian Zoicas-Ienciu. Totodata, a mai spus Ienciu, actiunile Impact nu mai trezesc in mod deosebit interesul cumparatorilor, in conditiile in care marjele de profit ale firmei sunt in scadere. La inchidere, actiunile Impact s-au tranzactionat ieri la un pret de 0,6 lei/actiune.



Actiunile SIF Transilvania au continuat tendinta de revenire usoara pe care s-au inscris in ultimele zile, inchizand sedinta de tranzactionare de ieri la cotatia de 2,11 lei/actiune, in urcare cu 0,5%. SIF Transilvania continua sa fie cea mai tranzactionata dintre SIF-uri, realizand ieri un rulaj de circa 2 milioane de lei (0,57 milioane de euro). Dintre titlurile SIF, doar actiunile SIF Oltenia au mai inregistrat ieri o revenire usoara, de 0,4%, celelalte trei inchizand ziua pe scadere. Volatilitatea, dar si lichiditatea actiunilor SIF s-au redus semnificativ dupa oscilatiile puternice de saptamana trecuta, determinate de adoptarea legii privind pragul

de detinere.



Titlurile operatorului portuar Socep Constanta au pierdut ieri 3,6%, cursul acestora coborand la finele sedintei de tranzactionare pana la nivelul de 0,212 lei/actiune. Socep a anuntat ca va distribui actionarilor un dividend brut de 0,0032 lei/actiune, de doua ori mai mic decat cel de anul trecut. Dividendul acordat de Socep reprezinta doar 1,5% din pretul actiunilor inregistrat la finele sedintei de ieri. In plus, estimarile companiei pentru 2006 nu sunt foarte optimiste, acestea indicand un profit brut de doar 3 milioane de lei, doar cu putin peste cel de anul trecut. Reprezentantii Socep spun ca intarirea leului va tine pe loc afacerile companiei si in acest an.



Actiunile Broker Cluj au scazut ieri cu 2,4%, inchizand la cotatia de 3,64 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,96 mil. lei (0,55 mil. euro). Ieri a fost ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni ale societatii de brokeraj pentru a putea participa la majorarea de capital pe care aceasta o va realiza in perioada urmatoare. Totusi, aceasta majorare, asteptata de investitori inca din luna ianuarie, era deja inclusa in pretul actiunilor. Actiunile Broker au inregistrat un avans de 45% de la inceputul anului pana la mijlocul lui februarie. Ulterior, acestea au intrat pe o usoara panta descendenta, pe fondul corectiilor generalizate inregistrate in piata.

catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO