Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt cu gandul la noile listari

22.05.2006, 00:00 12

Chiar daca SIF-urile au spart vineri pragul de suport de 43.500 de puncte de la nivelul indicelui BET-FI, brokerii cred ca actiunile vor reusi sa-si revina in perioada imediat urmatoare.

Bursa a incheiat si ziua de vineri cu scaderi pentru cele mai multe dintre principalele titluri de pe piata, punand capat astfel unei saptamani dominate de scaderi. Actiunile SIF-urilor au pierdut vineri in medie peste 2%, pe fondul unei lichiditati foarte reduse, desi in usoara crestere fata de sedinta precedenta. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de 2,4 milioane de lei (0,68 milioane de euro).

"SIF-urile au un suport la 43.500 de puncte (la nivelul indicelui BET-FI - n. red.) destul de puternic. Acesta a rezistat si in martie cand au fost scaderile acelea puternice. Eu cred ca SIF-urile va continua sa evolueze in continuare pe termen scurt intr-o banda de variatie de 2.500-3.000 de puncte intre pragul suport si cel de rezistenta de 48.350 de puncte", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

"Per ansamblu, ma astept la o consolidare a pietei pe termen scurt pe volume modeste", a mai adaugat Ceuca.

In acelasi timp, parerile brokerilor privind influenta pe care noile listari anuntate le-ar putea avea asupra pietei sunt destul de impartite.

"Nu cred intr-o reluarea a trendului ascendent al pietei nici in urmatoarea luna. Potrivit informatiilor existente in aceste momente, urmeaza sa inceapa in iunie si oferta Transelectrica si ma astept sa aiba loc o reorientare a investitorilor de pe unele din actiunile cotate in prezent spre Transelectrica", spune Adrian Ceuca.

Conducerea Transelectrica a anuntat ca perioada de subscriere, in cadrul ofertei publice initiale pe care o va lansa Transelectrica, va incepe in jurul datei de 9 iunie. Transelectrica va vinde 7,33 milioane de actiuni la un pret de 4,75 euro/actiune. Valoarea totala a ofertei este de 34,8 milioane de euro.

"Piata are nevoie de stiri pozitive si listarile anuntate ale unor companii precum Transelectrica si Condmag pot sa aduca un nou sentiment pozitiv in piata. Iar asta este tot ce piata are nevoie. De aceea cred ca noile listari ar putea sa traga in sus si celelalte actiuni de pe piata. In prezent, investitorii vand doar pentru ca sunt speriati sa nu urmeze alte scaderi", considera Daniel Tepes, presedintele societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare.



Actiunile SIF Moldova au inregistrat vineri o scadere de 2,8%, in urma acestui nou declin pretul titlurilor scazand pana la un minim de 2,06 lei/actiune, cel mai redus nivel de la finalul lunii noiembrie a anului trecut. Scaderi intre 2-3% au inregistrat si celelalte titluri SIF tranzactionate, actiunile SIF Oltenia fiind si vineri suspendate de la tranzactionare. Odata cu aceste noi pierderi, indicele BET-FI a ajuns sa inregistreze o scadere de 10,3% de la inceputul acestui an. Cel mai mult in acest an au scazut actiunile SIF Muntenia, cu un declin de peste 19% si cel mai putin cele ale SIF Oltenia, cu o pierdere de 0,4%, acestea fiind suspendate neprinzand si scaderile din ultimele sedinte.



Actiunile Petrom au reusit sa reziste din nou la nivelul pretului de 0,5 lei/actiune. Dupa ce joi pretul titlurilor scazuse puternic cu 4,7% pana la un minim de 0,505 lei/actiune, ultima sedinta a saptamanii trecute a adus o revenire usoara pentru aceste actiuni, care au reusit sa urce pana la un maxim de 0,515 lei/actiune, pentru ca in final sa inchida la 0,51 lei/actiune. In ultimele saptamani, in pofida scaderilor suferite, pretul actiunilor a reusit sa reziste in jurul pragului de 0,5 lei/actiune. Brokerii spun totusi ca in continuare investitorii vor manifesta retinere la cumparare atata timp cat asupra titlurilor exista perspectiva vanzarilor pe care salariatii le-ar putea realiza o data ce vor primi pachetul de 8%.



Titlurile Impact au urcat vineri cu 0,8%, dar cresterea a fost mai mult o revenire in urma scaderilor anterioare. Cu aceste actiuni s-au realizat tranzactii in piata in valoare de 0,28 milioane de lei (0,08 milioane de euro), dar si o tranzactie speciala prin care s-a transferat un milion de actiuni. Operatiunea respectiva s-a derulat la pretul de 0,62 lei/actiune, egal cu pretul minim la care actiunile s-au tranzactionat in piata. La inchidere, titlurile au fost cotate la un pret de 0,635lei/actiune. Potrivit unei evaluari a societatii DTZ Echinox Consulting, publicata cu o zi inainte, valoarea activelor imobiliare din portofoliul Impact era la finalul lui aprilie de 82,46 mil. de euro, cu 14,5% mai ridicata decat la finalul lui 2005.



Actiunile producatorului de mase plastice Dafora Medias au crescut vineri cu 9,5%, inchizand sedinta la cotatia de 1,49 lei/actiune. De la inceputul lunii, pretul actiunilor Dafora aproape s-a dublat. Brokerii spun ca evolutia pretului este legata de vanzarile de actiuni realizate de actionarul majoritar, care au creat noi oportunitati pentru cei care doresc sa acumuleze. Gheorghe Claburean, actionarul majoritar al Dafora, a vandut in urma cu o saptamana un pachet de circa 9,3% din actiunile societatii. El detinea anterior 65% din actiuni. Dafora, activeaza in domeniul forajului petrolier si al constructiilor, a realizat in primul trimestru afaceri de 8,3 mil. euro si un profit net de 51.000 de euro.



Titlurile Albalact au castigat 1,8%, revenind la nivelul preturilor de la finalul primei saptamani din mai. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat la pretul de 0,56 lei/actiune. Valoarea transferurilor care au implicat actiunile producatorului de lactate a fost de 0,27 milioane de lei (0,076 milioane de euro). Actiunile producatorului de lactate au intrat puternic in atentia investitorilor din acest an, pe fondul rezultatelor financiare in crestere raportate de companie si al planurilor de dezvoltare pe viitor. Albalact a derulat si o majorare de capital in acest an, capitalul social al companiei majorandu-se de la 6 milioane de lei la peste 9,4 milioane de lei (2,7 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO