Burse - Fonduri mutuale

Jan Pricop, KD Investments: Vizitele la companii joaca un rol important in decizia de a investi

16.01.2008, 17:48 30

Indiferent de trendul pe care se inscrie Bursa si de sentimentul care domina piata de capital, nu ar trebui sa investesti intr-o companie bazandu-te doar pe ce spun rapoartele financiare sau din ce citesti in ziare, spune Jan Pricop, directorul general adjunct al KD Investments. "Trebuie sa te duci la fata locului, sa vorbesti cu cei din conducerea companiei, sa iei pulsul afacerii."
Pentru administratorul KD Maximus, vizitele la companiile ale caror actiuni sunt incluse in portofoliul fondului joaca un rol important in luarea deciziei finale de a cumpara sau nu.
"Analistii se deplaseaza in teritoriu si adreseaza intrebari pe marginea rezultatelor financiare. Ei trebuie sa descopere ce se ascunde in spatele cifrelor, sa afle ce are de gand sa faca managementul cu respectiva companie", explica Jan Pricop, adaugand ca astfel de vizite nu sunt intotdeauna bine primite.
Decizia de investire intr-un titlu este luata la nivelul intregului grup din Slovenia.
"Exista un comitet al managerilor de portofoliu la nivelul grupului sloven KD, care primeste rapoartele analistilor locali cu privire la potentiale tinte de crestere. Comitetul ia decizia finala daca acea actiune este eligibila pentru a intra in portofoliul fondului de investitii, iar administratorii locali decid cat si cand cumpara", conchide Pricop. Fondul KD Maximus a obtinut anul trecut cel mai mare randament de pe piata fondurilor mutuale, 30%, depasind fondul Omninvest, administrat de SIRA, care fusese cel mai bun in 2005 si 2006. Omninvest a fost al doilea in 2007, cu un randament de 24,8%, fiind urmat de BT Maxim, cu un castig de 24,7%, conform datelor UNOPC.
"Cel mai important este echilibrul dintre randamentul si gradul de risc al unui fond de investitii, chiar daca multi dintre investitori se uita mai intai la randamentul pe ultimii ani cand iau decizia de a investi la un fond de actiuni", spune Jan Pricop.
"Cresterea anuala de 29,7% se datoreaza in principal structurarii portofoliului de actiuni", continua Pricop.
La sfarsitul primului semestru al lui 2007, actiunile BRD si Rompetrol Well Services (PTR) au detinut suprematia in portofoliul KD Maximus, peste 5,7% din active fiind plasate in titlurile bancare si 4,9% in actiuni petroliere. In timp ce plasamentele in actiunile SIF Transilvania au fost de 3,67% din activele fondului. Pe Bursa, fondul de actiuni a investit si titlurile Artrom aproximativ 4,5%, iar in actiunile Biofarm a plasat 4,2% din active.
Corectiile bursiere din toamna anului trecut nu au modificat decisiv portofoliul fondului de actiuni. La sfarsitul celui de-al doilea semestru, actiunile PTR detin in continuare cea mai ridicata pondere, de 4,9% din active. Titlurile SIF 3 au recuperat teren si au urcat pana la 4,8% din activele KD Maximus. Plasamentele in titluri BRD au fost de 4,5%. In timp ce actiunile SIF Oltenia si Artrom detin fiecare cate 4% din activele fondului.
"Am sesizat ca va fi o corectie de durata. Cu toate acestea nu am facut modificari importante in strategia de investitii, si nici in portofoliul fondurilor pe care le administram", explica directorul general adjunct al KD Investments.
KD Investments este societatea de administrare a investitiilor a grupului sloven KD Group, care mai are in Romania o societate de brokeraj - KD Capital Management, o societate de asigurari de viata - KD Life si o societate de administrare a pensiilor private - KD Fond de Pensii.

Pe ce mizeaza in 2008:
Jan Pricop considera ca printre cele mai performante actiuni in 2008 vor fi cele din sectoarele industriale aflate intr-o dezvoltare accelerata: industria aluminiului, constructii si reparatii de nave, industria metalifera, precum si industria de extractie a hidrocarburilor si a gazelor si cea a producerii echipamentelor destinate acestor operatiuni.
Pe Bursa, KD Investments vede perspective mari de crestere pentru Alro Slatina (ALR), Santierul Naval Orsova (SNO), Mechel Targoviste (COS) si Uztel Ploiesti (UZT) sau emitenti care vor fi rezolvat unele probleme mai vechi, cum ar fi Oltchim Ramnicu Valcea (OLT).
Pe RASDAQ, asteptarile de crestere sunt pentru actiunile Artego Targu-Jiu (ARTE), Ductil Buzau (DUCL), Conpet Ploiesti (COTE) si Remarul 16 Februarie (REFE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO