Burse - Fonduri mutuale

Kazahii au oferit un pret mai mare decat pe Bursa pentru RRC, dar sub pretentiile minoritarilor

Kazahii au oferit un pret mai mare decat pe Bursa pentru RRC, dar sub pretentiile minoritarilor
27.01.2010, 23:08 14

Grupul Rompetrol, controlat de compania kazahaKazMunaiGaz, a oferit un pret de 0,0625 lei/actiune in oferta depreluare obligatorie pentru participatiile minoritare de laRompetrol Rafinare (RRC), compania care detine rafinariaPetromidia.

Pe Bursa, pretul actiunilor RRC era ieri de 0,0618lei/actiune, insa la sfarsitul anului trecut pretul a sarit de 0,07lei/actiune, scazand ulterior.

Oferta, care se ridica la circa 80 mil. euro pentru 25%din Rompetrol Rafinare, evaluand compania la 320 mil. euro, estemult sub pretentiile actionarilor minoritari. Un grup deinvestitori grupati in jurul senatorului UDMR Attila Verestoy, caredetin peste 5% din RRC, sustineau la finele anului trecut cavaloarea ofertei ar trebui sa fie de peste 150 mil. euro, adica unpret de peste 0,11 lei/actiune. Calculul lor are la baza pretul decirca 1,7 mld. dolari platit de kazahi omului de afaceri DinuPatriciu pentru preluarea integrala a grupului Rompetrol si pefaptul ca Petromidia este principalul activ al grupului.

CNVM le-a solicitat kazahilor sa declare pe proprieraspundere daca in contractul de vanzare-cumparare incheiat cuPatriciu exista evaluari separate pentru Rompetrol Rafinare siRompetrol Well Services, aceasta fiind o conditie pentru aprobareaofertei. Ieri, CNVM a respins insa oferta pentru RRC pe motiv capretul este prea mic. "Motivul pentru care am respins oferta facutade grupul Rompetrol pentru preluarea participatiilor minoritare laRompetrol Rafinare este ca pretul din plic, respectiv 0,0625lei/actiune, este mai mic decat valoarea activului net", auprecizat reprezentantii CNVM, care considera ca pretul de ofertatrebuie sa fie peste valoarea activului net pe actiune care rezultadin ultimele situatii financiare auditate, de la 31.12.2008,respectiv 0,0741 lei/actiune.

CNVM a aprobat insa oferta Rompetrol Group in valoare de58,6 mil. lei (14,3 mil. euro) pentru participatia minoritara de49% din Rompetrol Well Services (PTR), pretul oferit fiind de 0,43lei/actiune. Pe Bursa, pretul actiunilor PTR era ieri de 0,403lei/actiune.

"Pretul oferit de grup a fost usor mai mare decat pretuldin raportul evaluatorului, care a luat in calcul situatiilefinanciare neauditate ale companiei la 30 septembrie 2009, insa afost substantial mai mare decat pretul care rezulta din ultimelesituatii financiare auditate, respectiv la 31 decembrie 2008", adeclarat pentru ZF Gabriela Anghelache, presedinteleCNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24