Burse - Fonduri mutuale

La Bucureşti, investitorii se îngrămădesc pe bursă: piaţa creşte cu 2,86%, pe un rulaj de aproape patru ori mai mare

La Bucureşti, investitorii se îngrămădesc pe bursă: piaţa creşte cu 2,86%, pe un rulaj de aproape patru ori mai mare
27.10.2011, 13:36 567

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 2,86% în prima parte a zilei, pe un rulaj de aproape patru ori mai mare, evoluţia fiind susţinută de creşterile burselor externe, după ce liderii europeni au convenit asupra unui set de măsuri fără precedent pentru soluţionarea crizei datoriilor suverane.

Investitorii de la BVB au plasat încă de la deschidere ordine de tranzacţionare pentru volume mai mari de acţiuni şi la preţuri în creştere, ca urmare a optimismului că măsurile adoptate de liderii europeni vor stabiliza pieţele şi vor pune bursele pe un trend ascendent.

Punctul maxim de creştere al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins cu puţin înainte de mijlocul şedinţei, când piaţa se plasa cu 2,9% peste închiderea de miercuri.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, avansa cu 2,7%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,83% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 4,95%. Acţiunile SIF-urilor au consemnat creşteri cuprinse între 5% şi 7,67%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,49%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a urcat cu 3,47%.

Interesul în revenire al investitorilor s-a reflectat şi în volumul de acţiuni Fondul Proprietatea tranzacţionate. În prima parte a şedinţei au fost realizate transferuri cu 0,42% din titlurile FP, în valoare cumulată de 26,2 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune a fost realizată la 0,453 lei, preţ cu 2,49% peste închiderea de miercuri.

Titlurile Fondului au asigurat 73% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 36,1 milioane lei (8,3 milioane euro). Rulajul pieţei a fost de aproape patru ori mai mare decât valoarea totală a operaţiunilor din prima parte a şedinţei de miercuri, de 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro).

Creşteri accelerate au consemnat şi acţiunile Erste (8,84%) şi Banca Transilvania (2,77%). Evoluţia titlurilor Erste a fost determinată în principal de creşterea de pe piaţa de la Viena, unde cotaţia a urcat cu 7,6%.

Banca Transilvania a anunţat joi dimineaţă că a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 106,9 milioane lei (25,4 milioane euro), cu 53% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele.

Unii speculatori au continuat să vizeze acţiunile Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul pentru a şaptea şedinţă consecutiv cu aproape 15%, limita maximă admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Astfel, cotaţia acţiunilor combinatului chimic a ajuns la 1,406 lei, pe un rulaj de 682.000 de lei. Începând de miercurea trecută, preţul a urcat de 2,6 ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,406 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 4%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau creşteri de cel mult 3,5%.

Apetitul investitorilor pentru risc a fost stimulat de măsurile anticriză adoptate de şefii de stat şi de guvern din zona euro pentru creşterea resurselor Fondului de sprijinire a statelor din zona euro aflate în dificultate la 1.000 miliarde euro şi reducerea datoriei Greciei cu 100 miliarde euro. Printre măsuri se mai numără o potenţială consolidare a rolului jucat de Fondul Monetar Internaţional în combaterea crizei euro, dar şi semnalul transmis de Banca Centrală Europeană că va continua achiziţiile de obligaţiuni de pe piaţa secundară pentru a menţine sub control costurile de finanţare ale ţărilor aflate în dificultate.

Summit-ul UE s-a încheiat miercuri noapte cu decizii fără precedent pentru soluţionarea crizei datoriilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO