Burse - Fonduri mutuale

Liniste la SIF-uri

31.03.2003, 00:00 12

Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile de investitii financiare, desfasurate la finalul saptamanii trecute, au respectat tradinta ultimilor ani: prezenta slaba a actionarilor si aprobarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi pe fondul protestelor firave ale unora dintre participanti. Acesta ar putea fi insa ultimul an cu Adunari Generale linistite la SIF-uri. Termenul in care legea speciala a acestor societati trebuie aprobata se apropie de final, iar proiectul de act normativ este mult mai permisiv privind detinerile maxime de actiuni, permitand o mai buna concentrare a drepturilor de vot.
Una din cele mai asteptate Adunari Generale a fost cea de la SIF Moldova. Socieatea este implicata in mai multe scandaluri, dintre care unul a aparut cu cateva zile inainte de AGA.
"Presededintele SIF Moldova a propus actionarilor sa imputerniceasca Consiliul de Administratie sa cerceteze daca pretul actiunilor pe piata a fost manipulat. Actionarii nu au putut insa sa-si exprime votul pentru ca acest punct nu era pe ordinea de zi," povesteste Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Despre SIF Moldova au circulat in ultimul timp informatii potrivit carora a incredintat mari sume de bani unei societati care avea printre actionari persoane care prejudiciasera SIF. Conducerea SIF si-a propus sa ofere actionarilor anul viitor un dividend net de 490 lei/actiune.
La Bucuresti, AGA de la SIF Muntenia a avut pe ordinea de zi, pe langa rezultatele financiare si alegerea unui nou membru in Consiliul de Administratie. Initial unul dintre candidati a fost omul de afaceri Catalin Chelu, unul din principalii investitori in actiunile SIF, dar pana la urma acesta si-a retras candidatura. Acesta este si unul dintre principalii contestatari ai conducerii actuale a SIF. "Intre conducerea SIF Muntenia si cea a Muntenia Invest, care ii adminstreaza pantrimoniul exista un conflict de interese. Costurile suportate de SIF Muntenia au fost in ultimii ani mult mai mari fata de celelalte SIF," a declarat Catalin Chelu pentru Ziarul Financiar.
Nici la SIF Oltenia lucrurile nu au iesit din normal. S-au ascultat rapoarte, s-au aprobat situatiile contabile si dividendul, s-au stabilit strategii pentru anii viitori. "Au participat actionari reprezentand 20% din capitalul social, numarul celor prezenti ridicandu-se la aproximativ 600, mult mai mult comparativ cu alti ani. Am sesizat, de asemenea, o crestere a gradului de cultura financiara a actionarilor prezenti. Desi am alocat doar 60% din profit pentru dividende, actionarii nu au protestat, intelegand politica de reinvestire partiata," a spus Florin Buzatu, vice presedintele SIF Oltenia.
Actiunuile societatilor de investitii financiare au fost vineri suspendate de la tranzactionare la Bursa datorita primei convocari a AGA. Datorita prezentei slabe a actionarilor, Adunarile Generale au avut loc sambata.
Parerile brokerilor privind influenta pe care desfasurarea AGA o va avea asupra pretului actiunilor SIF sunt impartite. Unii spun ca publicarea rezultatelor financiare finale si a estimarilor privind profitul pe acest an ar putea genera o revigorare a tranzactiilor si cresteri de pret, in timp ce altii sustin ca intalnirea cu conducerile SIF nu a adus multe informatii noi si este de asteptat ca preturile sa ramana la nivelurile actuale. Actiunile SIF vor fi suspendate, probabil, de la tranzactionare si astazi datorita faptului ca societatile vor publica la Bursa rezultatele financiare definitive si hotararile actionarilor.
In sedinta de vineri a Bursei, lipsa actiunilor SIF a fost compensata de o usoara crestere a valorii tranzactiilor in randul celorlalte actiuni cotate si o tendinta de crestere a cotatiilor, care s-a resimtit pe tot parcusrul zilei. Indicele BET al celor mai mari zece companii de la Bursa a urcat cu 0,8% in timp ce BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor cotate a castigat 0,6%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania, care au consemnat operatiuni in valoare de 4 miliarde de lei. Pretul a revenit la finalul zilei la 3.700 lei/actiune, egal cu maximul istoric atins la mijlocul lunii ianuarie.
Cealalta banca cotata la Bursa, Banca Romana pentru Dezvoltare a avut o evolutie linistita si a oscilat intre 18.400 si 18.600 lei/actiune. Ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 18.500 lei/actiune, pret identic cu ultima cotatie de joi. Valoarea tranzactiilor cu actiunile BRD a depasit cu putin un miliard de lei.
Cresterea actiunilor companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a continuat si vineri, cand pretul actiunilor a atins valoarea de 5.000 lei/actiune. La inchidere, ultimul transfer cu actiuni Impact s-a realizat la 4.850 lei/actiune, in crestere cu 2,1% fata de valoarea din ziua precedenta.
Tendinta de  crestere s-a mentinut si in cazul actiunilor producatorului de medicamante Terapia Cluj-Napoca, pe fondul unei cresteri a lichiditatii. Valoarea transferurilor operate pe piata a fost de aproape 2 miliarde de lei. Ultimul transfer cu actiuni Terapia s-a realizat la 4.500 lei/actiune, in crestere cu 2,3%.
Una din cele mai spectaculoase cresteri de pret a fost cea a actiunilor prodicatorului de motoare electrice Electroputere Craiova. Lichiditatea actiunilor Electroputere a fost insa redusa, transferurile insumand 42 milioane de lei. Ultima cotatie de vineri a actiunilor a fost de 900 lei/actiune, in crestere cu 11% fata de joi.
Conducerea SIF Moldova si cea a societatii de brokeraj Trend din Bacau au fost audiate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in legatura cu informatiile aparute in presa conform carora SIF Moldova a incredintat societatii de brokeraj 785 miliarde de lei, o patre din bani fiind plasati in titluri de stat. Conform acestor informatii Trend nu avea autorizarea de a realiza tranzactii cu titluri de stat. CNVM nu a dat publicitatii concluziile la care a ajuns in urma anchetei.

Piata Rasdaq
SIF Oltenia a reusit sa vanda intregul pachet de actiuni detinut la producatorul de utilaje pentru minerit si constructii Amorim Targu Jiu. Pretul obtinut in cadrul ofertei publice de vanzare  pentru o actiune a fost de 60.000 lei/actiune. Transferul de ieri, in valoare de 8,1 miliarde de lei a fost singurul cu actiunle Amorim in ultimele 12 luni.
La inceputul ofertei societateta de investitii financiare spera sa obtina 100.000 lei/actiune. Pachetul transferat reprezinta 77% din actiunile companiei, iar daca acestea au fost preluate de un singur cumparator, acesta va fi obligat sa lanseze o oferta publica de preluare.
La categoria I a pietei, actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep au inceput sa-si revina dupa scaderea accelerata din primele sedinte ale saptamanii trecute. Cotatiile au urcat vineri pana la 1.650 lei/actiune, iar pretul mediu a castigat 2,3%.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost cele ale companiei de comert cu amanuntul Trivale din Pitesti. Cele trei tranzactii au insumat 572 milioane de lei, iar actiunile s-au transferat la acelasi pret: 1.100.000 lei/actiune. Societatea are un capital social de 3,6 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.
Actiunile producatorului de unei Argus Constanta au fluctuat si vineri intre 315.000 si 325.000 lei/actiune, iar pretul mediu a urcat cu 0,2%.  Lichiditatea a inregistrat o scadere semnificativa fata de zilele precedente, transferurile insumand doar 350 milioane de lei.
Actiunile companiei de inchiriere a spatiilor comerciale Winmarkt Beta Bucuresti au inregistrat vineri patru tranzactii in valoare de 126  milioane de lei. Operatiunile s-au realizat la preturi cuprins intre 1.530 si 1.550 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 3,3% fata de valoarea anterioara. Winmarkt Beta are un capital social de 64 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Actionarul principal este fondul de investitii Broadhurst, cu o detinere de 83% din capitalul sociatatii.
Cotatiile actiunilor listate la Bursa Electronica RASDAQ au inregistrat in medie o usoara crestere. Indicele RASDAQ-C  a urcat cu 0,4%, in timp ce RAQ-I, indicele societatilor listate la categoria I a pietei a pierdut 0,2% si a ajuns la 993 de puncte.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24