Burse - Fonduri mutuale

Liniste pentru Alro si Policolor la Bursa

27.08.2001, 00:00 10



Cele mai spectaculoase actiuni ale saptamanii trecute, Alro Slatina si Policolor Bucuresti, se vor stabiliza in cursul acestei saptamani, apreciaza brokerii.

"Alro a revenit deja aproape de nivelul anterior anuntului de majorare a capitalului social iar cresterea Policolor a inceput sa dea de vineri semne de oboseala", a spus un trader.

Anuntul majorarii de capital si prin incorporarea unei parti din diferentele de reevaluare de la Alro a facut ca actiunile producatorului de aluminiu sa fie printre cele mai speculate ale saptamanii trecute.

Datorita faptului ca majorarea prin includerea diferentelor va avea ca efect acordarea unei actiun gratuite noi pentru fiecare detinuta, pretul a inregistrat o crestere spectaculoasa de la 18.000 de lei la 26.000 de lei, miercuri. Dupa trecerea ultimei zile in care se mai puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital, pretul a inceput sa scada brusc, ajungand la 18.800 de lei, vineri.

Scaderea de vineri a fost maxima posibila pentru o sedinta, 15%, iar numarul actiunilor tranzactionate a fost doar de 100. La nivelul intregii saptamani, Alro a pierdut 17,18%.

Actiunile Policolor Bucurtesti s-au apreciat, vineri, cu 8,1%, datorita zvonurilor privind majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor in capitalul social. Policolor a inchis sedinta la 3.350 lei, dupa ce a atins un maxim de 3.400 lei, care este si cel mai ridicat pret din ultimul an de tranzactionare.

Cresterea de 8,1% de vineri vine dupa ce in cursul saptamanii au existat doua sedinte de crestere maxim posibila, in care au fost cumparate toate actiunile oferite spre vanzare.

Fata de inceputul acestei luni, pretul actiunilor Policolor a crescut cu 74%. Aprecierea actiunilor s-a datorat zvonurile intense despre o eventuala includere in capitalul social a diferentelor din reevaluarea activelor societatii, operatiune care s-ar putea solda cu acordarea de actiuni gratuite noi.

La nivel general, Bursa de Valori a avut o evolutie buna in aceasta saptamana, inregistrand o crestere usoara a indicilor bursieri.

Indicele BET-C a castigat, in acest interval, 1,91%, ajungand la 558,98 puncte, iar indicele BET a crescut cu 2,02%, la 771,43 puncte. Pe parcursul sedintelor de tranzactionare, acesti indici au inregistrat oscilatii, datorita evolutiei principalelor societati cotate.

Lichiditatea a fost destul de ridicata, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 56,3 miliarde de lei, cu o medie zilnica de 11,26 miliarde de lei.

Societatile de Investitii Financiare au avut, in general, o evolutie pozitiva, indicele BET-FI apreciindu-se, in aceasta saptamana, cu 0,85%, pana la 2.229,33 puncte.

Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de SIF Oltenia, aceasta societate incheiind saptamana la 930 lei, cu 2,19% peste pretul de la inchiderea saptamanii trecute.

SIF Muntenia si SIF Moldova au castigat cate 2,17% si au incheiat intrevalul la acelasi pret, respectiv 940 lei. Actiunile SIF Transilvania au crescut, in aceasta saptamana, la 1.300 lei, cu 1,56% peste pretul de la inchiderea saptamanii trecute, in timp ce SIF Banat Crisana a pierdut 3,88%, pretul fiind de 990 lei.



Dupa o perioada de cateva luni in care nu au mai dat emotii speculatorilor de pe Rasdaq, actiunile furnizorului de combustibil pentru aeronave Petrom Aviation (Romarc Fuel) au reintrat in centrul atentiei.

Desi pretul nu a inregistrat, deocamdata, cresteri spectaculoase, numarul actiunilor tranzactionate zilnic a inceput sa fie din ce in ce mai mare.

In sedinta de vineri, cu actiunile Romarc s-au realizat sapte transferuri in valoare de 124 milioane lei. Pretul actiunilor Petrom Aviation a scazut cu 2,43%, atingand un minim al zilei de 2.300 lei/actiune.

Perioada de gratie a actiunilor Romarc a fost la inceputul acestui an, cand zvonurile privind o oferta publica de cumparare din partea Petrom au urcat pretul pana aproape de 3.000 de lei. Oferta a fost lansata la pretul de 2.500 de lei/actiune si, in urma ei, SNP a dobandit pozitia de control actuala (peste 33,33% din capitalul social).

Piata RASDAQ a inchis saptamana in scadere atat la nivelul general al preturilor cat si al lichiditatii.

Indicele RASDAQ a scazut cu 0,14%, pana la 827,51 puncte, iar pe ansamblul saptamanii a inregistrat o depreciere cu 0,2%. Valoarea transferurilor realizate vineri a fost de doar 1,5 miliarde lei.

In aceasta saptamana, au fost realizate 1.565 tranzactii, cu 19,6 milioane actiuni, in valoare de 34,8 miliarde lei. Cea mai mare valoare a fost inregistrata in sedinta de joi, peste 16 miliarde lei, ca urmare a unei tranzactii speciale cu titlurile Casial Deva, in suma de 9 miliarde lei si a inchiderii unei oferte publice.

Titlurile societatii de comert Cartimpex au inregistrat cea mai mare valoare de tranzactionare din sedinta de vineri. Au fost inchiate patru transferuri cu 17.715 actiuni, reprezentSnd aproape 2% din capitalul societatii. Valoarea operatiunilor s-a ridicat la 301 milioane lei.

Titlurile Casirom au intrat pe un trend de scadere foarte puternic, actiunile acestei societati fiind tranzactionate, vineri, la un pret intre 1.600 si 1.800 lei/actiune, mai mic cu 33% fata de cel din sedinta anterioara. La acest pret, insa, nu sunt prea multi cei dispusi sa vanda, cele opt transferuri insumand doar 59 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24