Burse - Fonduri mutuale

Liniste si pace pe Bursa

03.03.2005, 00:00 23



Sedinta de ieri a fost una din cele mai putin linistite din acest an, toti cei trei indici bursieri inregistrand aprecieri extrem de usoare, in timp ce lichiditatea la nivelul pietei a inregistrat o noua scadere, pana la nivelul de 129,8 miliarde de lei (3,5 mil. euro).



Acalmia de pe piata si lichiditatea mai redusa este considerata normala de catre brokeri in conditiile in care au lipsit de la tranzactionare emitentii de la Categoria I, tranzactiile cu aceste actiuni reprezentand, de regula, peste 80% din rulajul total de pe Bursa. Brokerii spuneau de altfel ca "linistea" de pe Bursa va fi mai acuta decat atunci cand a fost suspendata de la tranzactionare Categoria a II-a.



Cel mai ridicat rulaj l-au realizat ieri actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 47,4 miliarde de lei (1,3 mil. euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 1.190 lei/actiune, in crestere cu 1,7% fata de cotatia precedenta. Ce ar trebui sa faca investitorii mici in aceasta perioada, sa cumpere sau sa mai astepte? "Pana sa apara acele pachete mari la vanzare, actiunile Rompetrol Rafinare se inscrisesera pe un trend ascendent. Cand a venit acea presiune la vanzare, a urmat si o corectie, aceasta venind si pe fondul unei corectii la nivelul pietei. Se pare ca acele pachete mari care erau spre vanzare au fost epuizate, de vreme ce presiunea la vanzare a scazut simtitor in ultimele doua sedinte. Daca, intr-adevar, aceste titluri reintra pe crestere, ar trebui sa creasca si maine (azi - n.red.) si ar trebui sa inchida cel putin pe la 1.200 si ceva. Rompetrol Rafinare are doua praguri mari pe care trebuie sa le treaca, pe cel de la 1.240 de lei si pe cel de 1.300 lei/actiune, iar depasirea acestor praguri trebuie sa se faca pe volum. Cine vrea sa cumpere si sa inregistreze intr-un timp mai scurt o crestere simtitoare ar trebui sa astepte macar sedinta de maine (azi - n.red.) sau chiar finalul saptamanii", a comentat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.



Actiunile SIF au fost tranzactionate in general in jurul preturilor anterioare. Cea mai mare crestere, dintre acestea, au inregistrat titlurile SIF Muntenia, cu o apreciere de 0,9% pe fondul unor transferuri de 6,7 miliarde de lei (0,1 mil. euro). Ultimul pret a fost de 16.000 lei/actiune. Brokerii nu se asteapta la cresteri mari din partea SIF-urilor pentru perioada imediat urmatoare daca nu mai vin informatii noi referitoare la chestiunea privind ridicarea pragului de detinere. "Cu cat se prelungeste perioada pana la aparitia unor detalii noi, cu atat SIF-urile isi pierd din interes", a precizat Rotaru.



Actiunile Amonil au castigat ieri 8,1%, revenind practic la cotatia de la finalul saptamanii trecute, cand a inceput scaderea cauzata de informatiile referitoare la posibila inchidere a activitatii la Azomures din cauza scumpirii gazelor naturale. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 3,9 miliarde de lei (0,1 mil. euro), pretul de la inchidere fiind de 670 lei/actiune.



Ieri s-a derulat si o tranzactie speciala cu actiunile Electroputere, la pretul de 2.990 lei/actiune, sub cel din piata, valoarea operatiunii fiind de 9 mld. lei (0,2 mil. euro). Ultima tranzactie din piata s-a realizat la 3.500 lei/actiune, in scadere cu 0,3%.



Piata RASDAQ



Cele mai tranzactionate titluri in sedinta de ieri de pe Bursa Electronica RASDAQ au fost din nou actiunile societatii Socep Constanta, care au realizat un rulaj de 5,6 mld. lei (155.000 de euro).



Piata titlurilor Socep a fost dominata de vanzatori, pretul de tranzactionare scazand la un nivel minim de 4.080 lei/actiune. Ulterior s-a inregistrat o usoara crestere, cotatia de inchidere fiind stabilita la 4.170 lei/actiune. Cursul actiunilor operatorului portuar au inregistrat astfel o noua depreciere, pierzand 5% fata de ultimul pret al sedintei precedente.



O posibila explicatie pentru evolutia slaba a actiunilor Socep o reprezinta pierderile raportate de catre societate pentru ultimul trimestru al lui 2004, care au condus la o scadere a profitului obtinut de societate anul trecut.



La categoria a II-a, cele mai tranzactionate au fost titlurile societatii Elpreco din Craiova. Acestea au fost implicate in 33 de tranzactii, a caror valoare totala a depasit 1,6 miliarde de lei (44.000 de euro). Pretul minim de tranzactionare a fost de 640.000 lei/actiune, in timp ce pretul maxim a atins 700.000 lei/actiune. La sfarsitul sedintei cotatia actiunilor Elpreco s-a oprit la 680.000 lei/actiune, inregistrand o depreciere de aproape 3%.



Capitalizarea bursiera a societatii craiovene este in prezent de 19,4 milioane de euro, la un capital social de 0,72 milioane de euro. Conform ultimei raportari, actionarii principali ai Elpreco sunt fondul de investitii american Broadhurst Investments, care detine 60,5% din actiuni, si SIF Oltenia, cu 10,6% din actiuni.



La categoria de baza, cel mai mare rulaj l-a realizat societatea Comat Met Bucuresti. Printr-o singura tranzactie, s-au transferat aproape 60.000 de actiuni, reprezentand peste 15% din capitalul societatii. Valoarea tranzactiei a depasit 3 miliarde de lei (83.000 de euro). In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta s-a ridicat la 52.000 lei/actiune, marcand o apreciere de aproape 21% a cursului titlurilor societatii.



O evolutie pozitiva au inregistrat si titlurile societatii de asigurari Ardaf. Acestea s-au tranzactionat la preturi cuprinse intre 1.300 lei/actiune si 1.400 lei/actiune, rulajul total ridicandu-se la 1,5 miliarde de lei (41.000 de euro). Pe fondul unei presiuni la cumparare, pretul mediu de tranzactionare a actiunilor Ardaf a crescut cu 5,8% fata de sedinta anterioara, pana la 1.348 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro
 ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24