Burse - Fonduri mutuale

Lockheed Martin şi Aerostar inaugurează la Bacău un centru de servicii de întreţinere, reparaţii şi revizii pentru elicopterele S-70 Black Hawk

Foto: Ray Piselli, Vicepreşedinte Lockheed Martin pentru Afaceri Internaţionale (centru), Ambasadoarea SUA. Kathleen Kavalec (stânga) si Dr Raed Arafat, Secretar de Stat MAI (dreapta) la inaugurarea primului centru european pentru servicii de întreţinere, reparaţii şi revizie pentru elicoptere S-70 Black Hawk de la Aerostar Bacău

Foto: Ray Piselli, Vicepreşedinte Lockheed Martin pentru Afaceri Internaţionale (centru), Ambasadoarea SUA. Kathleen Kavalec (stânga) si Dr Raed Arafat, Secretar de Stat MAI (dreapta) la inaugurarea primului centru european pentru servicii de întreţinere, reparaţii şi revizie pentru elicoptere S-70 Black Hawk de la Aerostar Bacău

Autor: Tibi Oprea

18.01.2024, 16:08 654

Lockheed Martin, companie globală de securitate şi aerospaţială şi Aerostar Bacău (simbol bursier ARS), care efectuează deja activităţi similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României, au inaugurat la Bacău un centru de servicii de întreţinere, reparaţii şi revizii pentru elicopterele S-70 Black Hawk.

„Situat în Bacău, centrul de mentenanţă va contribui la crearea şi susţinerea locurilor de muncă de înaltă calificare în România şi va asigura o disponibilitate sporită şi costuri operaţionale mai mici pentru elicopterele S-70 Black Hawk operate de Ministerul de Interne”, se arată într-un comunicat. 

Înaintea inaugurări centrului, angajaţii Aerostar au fost la academia de pregătire Sikorsky a Lockheed Martin din Statele Unite, unde au efectuat familiarizarea cu aeronava şi au urmat toate pregătirile necesare. 

„Livrate luna trecută, Black Hawk-urile noastre construite în Polonia oferă o capacitate importantă în sprijinul serviciilor de urgenţă din România”, a declarat Ray Piselli, vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale al Lockheed Martin, la ceremonia de inaugurare de la Bacău. 

În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Compania vede oportunităţi bune de creştere în viitor, care ar putea include şi activităţi în alte sectoare. 

„Acest nou centru de service MRO demonstrează angajamentul nostru de a face echipă cu industria românească şi va asigura asistenţă tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk a Ministerului de Interne, realizată pentru România de ingineri şi tehnicieni români, în România“. 

Grigore Filip, directorul general al Aerostar S.A., a declarant că „evenimentul de astăzi reprezintă o altă evoluţie majoră în relaţia noastră în dezvoltare cu Lockheed Martin, lider mondial în domeniul aerospaţial şi al apărării, şi susţine locuri de muncă de mare valoare în România". 

Construit la fabrica Lockheed Martin PZL Mielec din Polonia, elicopterul utilitar S-70 Black Hawk, foarte căutat pe piaţă, joacă un rol important în asigurarea cerinţelor civile şi de apărare în ţările din Europa şi nu numai. 

„Având Lockheed Martin ca partener, Aerostar se află într-o poziţie puternică pentru a obţine mai multe lucrări de mentenanţă dacă România va alege Black Hawk pentru nevoile sale militare şi de asemenea pentru a câştiga contracte în domenii noi, cum ar fi suportul tehnic pentru sisteme terestre". 

Elicopterul şi-a câştigat reputaţia de fi aeronava utilitară de încredere pentru operatorii din întreaga lume, cu o versatilitate multi-misiune de neegalat şi o navigabilitate de nivel militar, care oferă capacitatea de a opera în condiţii meteorologice extreme, pe timp de zi sau de noapte. 

Lockheed Martin a fost un partener al României de peste 25 de ani şi este astăzi un partener strategic pentru apărarea naţională, industrie şi mediul academic. Compania colaborează cu România la o varietate de programe de apărare şi securitate, inclusiv aeronave militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare şi pregătire a piloţilor. 

Implicarea companiei include şi legături cu instituţii academice, cum ar fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care studiază aplicaţiile inteligenţei artificiale pentru a sprijini securitatea naţională, asistenţa umanitară şi intervenţia în caz de dezastre. 

Aerostar are o capitalizare de 1,3 mld. lei şi este controlată în proporţie de 71,5% de IAROM SA, în timp ce Evergent Investments deţine 15,2% din acţiuni. 

În ultimele 12 luni, acţiunile ARS au înregistrat o creştere de 19,9%, pe fondul unor tranzacţii de 4,8 mil. lei, arată datele BVB. 

Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu afaceri de 362 mil. lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, respectiv un profit net de 61 mil. lei, în scădere de la 73,9 mil. lei.