Burse - Fonduri mutuale

Marile dosare de despăgubiri ascund impozite neplătite de către cesionari de 1 mld. lei

Iu­lian Lepa, avocat specializat în despăgubiri. Fotograf: Victor Ciupuliga

Iu­lian Lepa, avocat specializat în despăgubiri. Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

18.03.2015, 00:07 1533

O mie de cesionari au primit despăgubiri de 7 miliarde de lei, însă nu au plătit impozite la stat deşi au obţinut profituri uriaşe. Estimând că cesionarii au cumpărat dosarele de despăgubire la un sfert sau chiar mai puţin din valoare, ar rezulta impozite neplătite de până la un miliard de lei, potrivit calculelor ZF.

„Parchetul ar trebui să se autosesizeze cu privire la evaziunea fiscală fă­cu­tă de cesionarii de dosare care au în­casat despăgubiri şi să recupereze im­po­zitele neplătite“, a spus avocatul Iu­lian Lepa, specializat în despăgubiri.

Legea 247/2005 în baza căreia s-au acordat despăgubiri în acţiuni la Fon­dul Proprietatea în cuantum de peste 11 miliarde de lei stabileşte că venitul obţinut din prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprie­tatea încasat de foştii proprietari este scutit de impozit.

Această prevedere avea rolul să îi protejeze pe foştii proprietari de drept care urma să îşi încaseze în numerar despăgubirile acordate sub formă de acţiuni de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Pr­o­prietăţilor. Aceştia nu înregistrau profit în momentul vân­zării acţiunilor, ci doar îşi încasau des­păgubirile.

De această prevedere au profitat însă cesionarii de dosare, persoane care au cumpărat şi la o treime din valoare dosarele de la foştii proprietari. Atunci când cesionarii şi-au vândut acţiunile încasate de la ANRP au realizat profituri şi de 300%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO