Burse - Fonduri mutuale

Mecanica Ceahlau a renuntat la o treime din salariati

20.05.2009, 17:48 21

Producatorul de masini agricole Mecanica Ceahlau (simbol MECF), controlat de SIF Moldova, a realizat in primele trei luni din acest an afaceri in valoare de 5,7 mil. lei (1,3 mil. euro), in scadere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, pierderea companiei s-a accentuat de la un nivel de circa 355.000 de lei in primul trimestru al anului trecut la 1 mil. lei (0,2 mil. euro).

Compania a disponibilizat circa 110 din cei 336 de angajati.
Pentru acest an, societatea estimeaza ca va realiza o cifra de afaceri de 27,5 mil. lei, in scadere cu 13% fata de afacerile inregistrate in 2008, de 31,7 mil. lei (8,6 mil. euro). Mecanica prevede o revenire pe profit in 2009, asteptand un profit brut de 1,1 mil. lei. Anul trecut, pierderea societatii a fost de 5,1 mil. lei (1,4 mil. euro).
Conform unui raport emis de societate, exporturile Mecanica Ceahlau s-au ridicat anul trecut la 16,3% din totalul vanzarilor. Anul trecut, exporturile s-au ridicat la circa 1,2 milioane de lei (0,3 milioane de euro), in conditiile in care productia vanduta a insumat 7,1 milioane de lei (1,9 milioane de euro).
"Asemenea majoritatii covarsitoare a societatilor comerciale, in aceasta perioada si Mecanica Ceahlau intampina greutati in privinta incasarii creantelor, dar impreuna cu clientii se gasesc solutii pentru asigurarea lichiditatilor necesare activitatii curente", sustin reprezentantii companiei.
De asemenea, societatea mentioneaza ca se iau toate masurile necesare pentru mentinerea echilibrului economico-financiar, precum reducerea stocurilor si a creantelor, scaderea gradului de indatorare, restructurarea organizatorica sau modernizarea productiei, precum si dimensionarea permanenta a cheltuielilor in functie de gradul de realizare a veniturilor.
Pentru 2009, fata de anul trecut, compania a mentinut in activitate circa 60% din personalul direct productiv si 70% din personalul indirect productiv si TESA.
Societatea specifica faptul ca investitiile se realizeaza numai din surse proprii si numai pentru necesitatile legate strict de productie, de mediu natural si de conditiile de munca ale salariatilor.
Pentru atenuarea efectelor caracterului sezonier al vanzarilor, societatea si-a completat oferta cu distributia si vanzarea unor produse industriale inrudite cu cele din programul propriu de fabricatie. In plus, societatea ofera servicii de prelucrare si montaj a unor componente si piese complexe.
Actiunile Mecanica Ceahlau se tranzactionau in sedinta de ieri la un pret de 0,129 lei/actiune, cu 3,2% peste nivelul de referinta, de 0,125 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 20,6 milioane de lei (circa 5 milioane de euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO