Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Apararii a impins Turbomecanica de la profituri stabile la pierderi uriase in doar doi ani

Ministerul Apararii a impins Turbomecanica de la profituri stabile la pierderi uriase in doar doi ani
15.03.2009, 17:59 61

Producatorul de motoare pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM) a incheiat anul trecut cu o pierdere record de 27,4 mil. lei (7,5 mil. euro), reprezentand aproape jumatate din cifra de afaceri realizata anul trecut, de 63 mil. lei (17,2 mil. euro), potrivit rezultatelor preliminare transmise de companie.

In 2007, firma a inregistrat un profit net de aproape 8 mil. lei (2,2 mil. euro), castig la jumatate fata de cel consemnat in anul anterior.
Veniturile totale ale Turbomecanica s-au redus in 2008 cu 29,5%, la 72,6 mil. lei (19,8 mil. euro), in principal ca urmare a amanarii semnarii unui contract de reparatii cu Ministerul Apararii, cu o pondere importanta in afacerile societatii.
Situatia financiara a companiei s-a deteriorat dramatic in ultimii doi ani, in conditiile in care Turbomecanica era una dintre putinele societati cotate pe Bursa care reusea sa-si mentina profituri stabile, marje ridicate de profitabilitate si sa acorde in fiecare an dividende actionarilor.
"Aceasta pierdere se mentine in continuare la un nivel ridicat si se datoreaza costurilor suplimentare intervenite in procesul de asimilare a celui de-al doilea tip de cutie de transmisie destinata clientului Agusta, precum si cheltuielilor efectuate pana in prezent in procesul de reparatii curente si capitale aferente produselor destinate MApN si pentru care inca MApN nu a semnat contractul comercial", se precizeaza intr-un raport al Turbomecanica.
Ca urmare a pierderilor inregistrate pe parcursul anului trecut, datoriile producatorul din industria aeronautica au ajuns la finele lui 2008 la 68,1 mil. lei (circa 17 mil. euro), cifra dubla fata de cea din urma cu doi ani de zile.
Dobanzile platite bancilor s-au dublat intr-un an de zile, iar reevaluarea imprumuturilor in valuta la final de an a cauzat pierderi suplimentare pe partea financiara, care s-au ridicat la nivelul de 7 mil. lei (circa 1,75 mil. euro). In aceste conditii, pierderile financiare ale Turbomecanica au crescut anul trecut de opt ori, la 9,9 mil. lei (2,7 mil. euro).
Luna trecuta conducerea companiei a decis sa disponibilizeze circa 150 din cei 700 de angajati si sa recurga la un proces de reorganizare a activitatii pentru a redresa situatia financiara a societatii. Prin aceste masuri, managementul Turbomecanica estimeaza ca va reusi sa aduca firma pe profit la finele acestui an, cu un castig de circa 650.000 de lei (150.000 de euro).
La finele anului trecut, analistii Erste au redus pretul tinta al actiunilor Turbomecanica de la un nivel de 4 lei la un pret de 0,076 lei/actiune, citand pierderile companiei si posibilitatea ca firma sa piarda definitiv incepand cu anul 2012 contractul de mentenanta al MApN in favoarea IAR Gimbav (IARV), firma controlata de stat. Motivul il constituie faptul ca in 2012 Romania si-ar putea reinnoi flota de avioane de lupta. Analistii Erste mai puneau rezultatele slabe de pe partea operationala a societatii pe seama intarzierilor in asimilarea in procesul de productie a unor piese de la clientii externi.
Principalii actionari ai firmei sunt Radu Viehmann, presedintele companiei, cu 25,92% din titluri, Dana Maria Ciorapciu, cu 15,16%, si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 8,45% din actiuni. Actiunile TBM au inchis sedinta de vineri la cotatia de 0,0396 lei/actiune, in scadere cu 1%, capitalizarea companiei fiind de 3,4 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO