Burse - Fonduri mutuale

Miza duelului dintre fondurile de investiţii şi Pogonaru la Prodplast: terenuri de 45 de milioane de euro

Miza duelului dintre fondurile de investiţii şi Pogonaru la Prodplast: terenuri de 45 de milioane de euro
18.10.2010, 23:47 129

Conflictul dintre acţionarii mi­noritari în frunte cu fondulame­rican de investiţii Bro­adhurst Investments şi Florin Pogonaruprivind divizarea Prodplast Bucureşti (PPL) şi-ar găsi rezolvareprin transferul pe piaţa regle­mentată a diviziei imobiliare,Prodplast Imobiliare (PPLI), care este în prezent listată pesistemul alternativ al Sibex.

Miza conflictului sunt terenurile în valoare de circa 45 mil. europe care firma le deţine în Bucureşti. Compania Prodplast Imobiliare(PPLI), listată pe sistemul alternativ al Bursei de la Sibiu şicontrolată de Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oa­menilorde Afaceri din România, dispune de active în valoare de circa 50 demilioane de euro, potrivit unor evaluări cerute de acţionariiminoritari. Societatea are în conturi lichidităţi de 18 milioane delei (4,2 milioane de euro) şi deţine în proprietate două terenuri:unul în suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi situat lângă piaţaObor, zonă centrală din Bucureşti, şi unul de 30.000 de metripătraţi situat în zona Pipera Tunari, a căror valoare a fostevaluată la circa 600 euro/mp.

Evaluarea este apropiată de cea din 2008, când Prodplast Imobiliarea preluat active de 206 mil. lei (56 mil. euro) în urma divizăriiproducătorului de mase plastice Prodplast. Pe Bursa din Sibiu(Sibex), compania imobiliară este evaluată însă la circa 75 demilioane de lei (17 milioane de euro), acţiunile tranzacţionându-sepe un sistem alternativ de tranzacţionare (ATS), acesta fiindprincipalul motiv de nemulţumire al acţionarilor minoritari, carespun că nu-şi pot valorifica participaţiile la preţul corect.Fondul american de investiţii Broadhurst Investment şi mai multefonduri de investiţii controlate de ING îl acuză pe Florin Pogonarucă nu au fost lăsaţi să se retragă din Prodplast, deşi s-au opusproiectului de divizare, şi că le-au fost înşelate aşteptările dupăce firma Prodplast Imobiliare s-a listat pe platforma ATS a Sibexşi nu pe o piaţă reglementată, aşa cum hotărâseră acţionarii lademararea procesului de divizare. Fondul de investiţii s-a opus în2008 procesului de divizare, însă nici până în prezent companiaProdplast Bucureşti nu i-a înaintat o ofertă de retragere. Înseptembrie 2011 expiră termenul în care un acţionar care s-a opusdivizării îşi poate încasa drepturile în cadrul unei oferte deretragere. "Suntem interesaţi şi de pachetul majoritar la ProdplastImobiliare, dar piaţa pe care se tranzacţionează acţiunile acesteifirme este lipsită de transparenţă. Astfel că suntem obligaţi fiesă vindem către cei doi acţionari-Florin Pogonaru şi SIF Oltenia,fie să cumpărăm de la cei doi", a declarat Tiberiu Tomiţă, directorde achiziţii la NCH Advisors, firma care administrează fondul deinvestiţii Broadhurst Investment, subliniind că nu este interesatde o ofertă din partea celor doi acţionari, ci doreşte ca legea săfie respectată.

"Toate problemele s-ar rezolva prin listarea Prodplast Imobiliarepe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bu­cureşti. Astfelacţionarii sunt protejaţi de legile pieţei de capital, careinterzic tranzacţiile în baza unor informaţii privilegiate", a spusavocatul Cristian Preda, reprezentant al Asociaţiei Acţio­narilordin România.

Luptă pentru preluarea ProdplastImobiliare

În ultima săptămână, pe Bursa din Sibiu s-a dat o adevărată luptăpentru acumularea unor pachete cât mai mari de acţiuni la ProdplastImobiliare. SIF Oltenia (SIF5), care deţine şi conducereaCon­siliului de Administraţie prin Tudor Ciurezu, a cumpărat circa7,8% din ac­ţiunile companiei pentru 6,4 milioane de lei (1,5milioane de euro). Principalul vânzător a fost fondul de investiţiiRC2, care a încasat miercuri 5,8 milioane de lei pentru aproape 7%din acţiuni, ieşind din acţionariatul companiei. În urmatran­zacţiilor, SIF Oltenia şi-a majorat par­ticipaţia la peste18%.

De cealaltă parte, Florin Pogonaru a cumpărat vineri de la SIFBanat-Crişana (SIF1) circa 3,6% din acţiunile PPLI pentru 3 mil.lei (0,7 mil. euro), majorându-şi par­tici­paţia de la 33% la circa36%. El a declarat că se luptă cu SIF Oltenia pentru preluareaProdplast Imobiliare. "Nu e nicio luptă. Vreau să-mi mărescpar­ticipaţia", a declarat Tudor Ciurezu, vice­preşedintele SIFOltenia. El a spus că sunt discuţii pentru construirea unui centrucomercial la Prodplast Imobiliare, dar că acestea sunt într-unstadiu incipient. Cu toate acestea, compania pregăteşte o majo­rarede capital de 25 mil. lei (5,8 mil. euro), pentru care a cerutacordul acţionarilor.

Prodplast a rămas în plan secund

Deşi a rămas cu activitatea principală, producţia de mase plastice,Prodplast Bucureşti (PPL) nu suscită la fel de mult interes dinpartea investitorilor, mişcările în acţionariatul companiei fiindnesemni­ficative în acest an. Prodplast a avut anul trecut afaceride 46 mil. lei şi un profit net de 3,4 mil. lei. Compania are înprezent o capitalizare de 23,2 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO