Burse - Fonduri mutuale

Miza lichidării SIF-urilor: profituri de 500 mil. euro

Miza lichidării SIF-urilor: profituri de 500 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar

23.01.2013, 00:08 3198

Averea deţinută de cele cinci SIF-uri listate pe bursă s-a redus cu 19% în doar trei ani de zile, respectiv cu 1,44 mld. lei (360 mil. euro), în special ca urmare a lichidării de active din portofoliu, conducerile acestora fiind presate de acţionari să acorde dividende din ce în ce mai ridicate.

În prezent SIF-urile mai deţin o avere de 6 miliarde de lei (1,38 mld. euro), în timp ce valoarea de piaţă cu­mulată a lor se ridică la aproximativ 880 mil. euro, astfel că la un simplu calcul rezultă că dacă teoretic SIF-urile şi-ar lichida în întregime portofoliile de acţiuni acţionarii acestora ar putea încasa profituri brute de circa 500 mil. euro.

"La SIF-uri avem parte de un proces de dizolvare a colecţiei valoroase de active. SIF-urile sunt vehicule cu durată nelimitată de viaţă, dar această politică agresivă de vânzare le-ar putea transforma în vehicule cu viaţă limitată", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

SIF-urile care au înregistrat cele mai mari scăderi ale activelor sunt SIF Transilvania şi SIF Muntenia, care şi-au redus averea cu 30% şi respectiv 28%, principalele participaţii vândute fiind cele la BRD şi Erste Bank.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO