Burse - Fonduri mutuale

Muresan, STK: Nu bucura pe nimeni venirea in piata a 500 mil. actiuni

03.07.2008, 19:03 35

Bursa a cunoscut o revenire destul de importanta ieri, in conditiile in care si celelalte piete importante din Europa au inregistrat cresteri usoare.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a adaugat ieri 0,7%, in vreme ce indicele de ansamblu al pietei, BET-C, a urcat cu 1,8%. Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a pierdut in sedinta trecuta 2,4%, pierderea fiind cauzata de titlurile SIF Transilvania, care au scazut cu circa 8,3%, dupa ce CNVM a decis sa deblocheze actiunile SIF Transilvania (500 mil. actiuni) emise in luna aprilie a anului trecut, operatiune prin care capitalul a fost dublat. Titlurile au fost oprite de la tranzactionare din cauza unui litigiu intre SIF si Cocor Bucuresti, unul dintre actionari, acestea urmand sa intre luni la Bursa de Valori.
"Este clar ca sedinta de ieri a fost intr-un fel marcata de SIF Transilvania, cu toate ca in continuare situatia societatii nu este tocmai clara din privinta proceselor pe care aceasta le are. Nu bucura pe nimeni in momentul de fata venirea in piata a unui pachet de 500 de milioane de actiuni, desi nu toate o sa intre la tranzactionare", spune Marius Muresan, analist la STK Financial.
Bursa a atins ieri o lichiditate de 5,9 mil. euro (21,5 milioane de lei), pe fondul unui volum de tranzactionare in continuare scazut. Piata RASDAQ a atras ieri un rulaj de
5 milioane de euro (18,5 milioane de lei), datorat in principal unei tranzactii de 3,5 mil. euro cu actiunile Giurgiu Port (GIOR).
"Evolutia din ultimele zile ne poate da de inteles ca ne apropiem de un minim local. Pe termen scurt este putin probabil sa mai vedem scaderi semnificative, insa acestea nu cred ca s-au terminat. Daca vom mai avea in continuare sedinte cum a fost cea de ieri, este posibil sa se defineasca un final de trend", spune Muresan.
Majoritatea lichiditatii de pe piata nereglementata a fost realizata ieri de tranzactiile speciale cu titlurile Giurgiu Port (GIOR) si Agromec Cocora (AGCW), in valoare de 3,5 milioane de euro (circa 12,8 milioane de lei), respectiv de 1 milion de euro
(3,6 milioane de lei).
Transferul titlurilor Giurgiu Port a avut loc la un pret mediu de 25,5 lei pe unitate, de 2,5 ori mai mare comparativ cu pretul de referinta, pachetul reprezentand 76,8% din companie. In acelasi timp, tranzactiile cu titlurile Agromec au reprezentat aproape jumatate din capitalul social al companiei, transferul perfectandu-se la un pret de 0,7 lei/actiune, de peste 4,7% mai mare decat pretul de referinta, de 0,15 lei/actiune.
"Pot exista alternative bune si pe RASDAQ, insa banii investitorilor se orienteaza in primul rand inspre firmele lichide de la Bursa", spune Muresan.
Pe Bursa, titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cele mai mari rulaje, de peste
1,3 milioane de euro
(4,8 milioane de euro) fiecare. De altfel, SIF-urile continua sa atraga cele mai multe investitii din piata, valoarea totala a transferurilor cu titlurile societatilor ridicandu-se la circa 3,8 milioane de euro (circa 14 milioane de lei) si reprezentand 65% din lichiditatea pietei. Tranzactii importante s-au realizat ieri si cu titlurile Erste Bank (EBS) si Broker Cluj (BRK), in vreme ce restul operatiunilor din piata nu au depasit 137.000 de euro (0,5 milioane de lei).
Pe plan international se asteapta o decizie a Bancii Central Europene in privinta ratei de dobanda, analistii asteptand o crestere a acesteia astazi. In plus, pretul petrolului a crescut din nou ieri, apropiindu-se de maximul istoric atins in ultimele sedinte, de 143 de dolari pe baril.
Pietele europene au inregistrat aprecieri usoare ieri. Astfel, indicele francez CAC 40 se aprecia cu aproape 0,3% inainte de inchiderea sedintei de ieri, in vreme ce indicele german DAX crestea la randul sau cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO