Burse - Fonduri mutuale

Nervii investitorilor sunt întinşi la maxim: Pieţele financiare scad accelerat după ce Băncile Centrale din America, Elveţia şi Marea Britanie au majorat dobânzile

Nervii investitorilor sunt întinşi la maxim: Pieţele...

Autor: Robert Manea

16.06.2022, 18:32 7652

Pieţele financiare sunt în alertă maximă după ce Băncile Centrale au început să majoreze dobânzile de referinţă într-un ritm mai alert, în încercarea de a prelua controlul inflaţiei.

În Europa, Bursa de la Londra scădea cu 3% la ora 11:15; Bursa de la Frankfurt scădea cu 3,4%; Bursa de la Paris avea un minus de 2,5%; iar bursa de la Milano piedea 3,18%.

Indicele Stoxx 600, care reuneşte cele mai importante acţiuni europene avea un minus de 2,5%.

Peste ocean, pe Wall Street, indicele Dow Jones al Bursei de la New York avea joi la deschiderea pieţei un minus de 2,4%, iar indicele S&P500 pierdea 3%.

Cryptomonedele au avut o  nouă zi proastă cu BTC pierzând aproape 7%, iar Ethereum 10%.

Marile Bănci Centrale au pus piciorul pe acceleraţie cu un ritm de creştere a dobânzileor de referinţă mai ridicat: FED – Banca Centrală Americană a majorat dobânda cu 0,75 puncte procentuale, Banca Centrala a Elveţiei cu 50 de puncte, iar Banca Angliei cu 25 puncte de bază.

În Europa, în iulie se aşteaptă o majorare de 0,5 a dobânzii la euro de către BCE.

Problema în Europa este că titlul de stat ale ţărilor puternic îndatorate, de exemplu Italia, a scăzut semnificativ ceea ce a dus la creşterea randamentolor şi a riscurilor.

BCE -Banca Centrală Europeană încearcă să găsească soluţii pentru a reduce presiunea pe ţările îndatorate pemtru ca acestea să nu ajungă ca în situaţia Greciei de acum un deceniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO