Burse - Fonduri mutuale

Niculae a obtinut 4,8 mil. euro castig la Amonil Slobozia

16.05.2008, 20:52 17

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO), la care Ioan Niculae este actionar semnificativ, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 17,78 mil. lei (4,8 mil. euro), cu 62% mai mare decat nivelul bugetat pentru aceasta perioada, in timp ce veniturile totale s-au ridicat la 138,3 mil. lei (37,4 mil. euro), cu 5% peste buget. Cresterea s-a datorat majorarii pretului la ingrasamintele chimice.
Afacerile producatorului de ingrasaminte s-au ridicat in primele trei luni ale anului la 75,2 mil. lei (20,3 mil. euro), restul veniturilor provenind din productia stocata, in conditiile in care vanzarile de ingrasaminte cresc de obicei in trimestrul al doilea, odata cu sezonul agricol de primavara.
Anul trecut, Amonil a avut productia oprita in primul trimestru, din cauza dificultatilor in alimentarea cu gaze naturale, inregistrand pierderi de 4,88 mil. lei, la afaceri de 4,35 mil. lei.
Amonil a beneficiat in primul trimestru al acestui an de cresterea preturilor la ingrasaminte pe pietele externe, in contextul crizei cerealelor si a majorarii pretului la grau. Celalalt producator de ingrasaminte de pe Bursa, Azomures Targu Mures (AZO), a inregistrat de asemenea cresteri semnificative ale veniturilor si un profit mult peste buget.
Amonil si-a bugetat pentru acest an un profit net de 22,65 mil. lei (6,2 mil. euro), insa a realizat doar in primul trimestru 80% din castigurile estimate. Veniturile totale ale combinatului sunt estimate sa se ridice in acest an la 362 mil. lei (circa 100 mil. euro).
Compania este controlata de doua off-shore-uri din insulele Belize, Zalois si Jovline, care detin 43% din actiuni, si de grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae, cu o participatie de 8,2% din actiuni, potrivit datelor de pe BVB. Casa de comert Euro Trading Chemicals incearca de mai multa vreme sa vanda pachetul de 28,15% din actiuni pe care-l detine. Compania valoreaza pe Bursa 17 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare fiind ieri de 0,056 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO