Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile au dat peste cap ierarhia brokerilor. Cine sunt cei mai tari brokeri dupa sapte luni?

Obligatiunile au dat peste cap ierarhia brokerilor
03.08.2009, 00:00 41

ING Bank, BRD-Societe Generale si Piraeus Securities au intermediat in iulie cele mai mari tranzactii pe Bursa gratie rulajelor record realizate pe segmentul de obligatiuni, in conditiile in care lichiditatea pe piata actiunilor a atins valori minime la inceputul lunii.

Cei trei brokeri au intermediat in iulie tranzactii cu obligatiuni in valoare de 220 mil. lei (52,4 mil. euro), reprezentand circa 84% din rulajul total al lunii trecute. Spre comparatie, pe segmentul de actiuni, aceiasi trei brokeri au intermediat impreuna tranzactii de doar 78,2 mil. lei (18,6 mil. euro).

Intermedierea obligatiunilor a devenit o importanta sursa de venit pentru casele de brokeraj de pe piata, confruntate anul acesta cu o reducere substantiala a rulajelor de actiuni.

Tranzactiile cu actiuni au fost extrem de scazute in primele doua saptamani ale lunii precedente, rulajul zilnic depasind usor un milion de euro, pentru ca in partea a doua rulajele sa revina, ultima sedinta a lunii fiind una dintre cele mai bune din acest an, cu tranzactii pe actiuni de 57 mil. lei (13,6 mil. euro).

Tranzactiile mari cu obligatiuni din iulie au dus ING Bank pe prima pozitie in topul brokerilor dupa primele sapte luni, cu un rulaj de 566,9 mil. lei (134,9 mil. euro), detronand astfel KBC Securities, cel mai mare broker de pe Bursa din ultimii ani. Acesta din urma a cazut pe locul opt in iulie, cu tranzactii de 41,1 mil. lei, fiind intrecut si de BT Securities in topul primelor sapte luni.

ING a mai intermediat pe piata RASDAQ oferta de preluare a Ardaf in valoare de 20,2 mil. lei (4,8 mil. euro), prin care actionarul majoritar Generali PPF Holding a achizitionat circa 18% din capitalul asiguratorului.

BT Securities a fost cel mai activ broker in iulie pe tranzactiile de la BVB, casa de brokeraj fiind "ajutata" din nou luna trecuta de tranzactiile mari cu actiunile Bancii Transilvania, care au fost intens speculate pe fondul zvonurilor privind interesul National Bank of Greece (NBG) pentru preluarea bancii autohtone. Zvonurile au fost negate mai apoi de oficialii greci.

Transferurile cu actiunile Bancii Transilvania s-au ridicat in iulie la 48 mil. lei (11,4 mil. euro), fiind depasite numai de cele cu titluri SIF Otenia, cu un rulaj usor mai mare, de 49 mil. lei (11,6 mil. euro).

Intercapital a urcat pe locul sase in topul general, dupa ce a intermediat in iulie oferta OTP Wise, a carei valoare s-a ridicat la 8,7 mil. lei (2,1 mil. euro).

Mai mult de 40 dintre cele 74 de societi de brokeraj din piata au intermediat in iulie tranzactii mai mici de un milion de euro, avand astfel incasari de sub 10.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO