Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile Bancii Mondiale, interesante pentru investitorii straini

Obligatiunile Bancii Mondiale, interesante pentru investitorii straini

Doris Herrera-Pol, Banca Mondiala, se asteapta ca si alte institutii internationale sa acceseze piata locala

29.08.2006, 18:23 14

Emisiunea de obligatiuni in lei a Bancii Mondiale si-a gasit investitori in proportie de 60%, chiar inainte de a fi inceput perioada de subscriere, a declarat ieri pentru ZF Martin Bakelaar, seful departamentului Global Markets in ABN Amro Bank, care face parte din grupul de distributie a titlurilor.
"La acest moment este mult interes. Subscrierea nu a fost inca deschisa si deja avem exprimat interes de cumparare pentru 60% din obligatiuni. Cu siguranta o sa vedem o suprasubscriere", spune Bakelaar.
Obligatiunile, cu o valoare nominala de 1.000 de lei (echivalentul a aproximativ 280 de euro), sunt destinate in special investitorilor locali, dar pot fi cumparate si de nerezidenti, spune Doris Herrera-Pol, sefa departamentului Operatiuni pe piete de capital in cadrul Trezoreriei Bancii Mondiale.
Titlurile sunt interesante in primul rand pentru investitorii institutionali, precum companiile de asigurari, care au nevoie de variante de plasament in instrumente cu venit fix si profil de risc cat mai bun.
Bakelaar spune ca pe piata locala si-au exprimat intentia de cumparare fonduri de investitii, societati de asigurari, unele banci comerciale si companii, dar si clienti individuali, in timp ce dintre investitorii straini ABN Amro a primit solicitari de la fonduri de investitii si institutii financiare.
Obligatiunile vor fi distribuite prin retelele teritoriale ale ABN Amro Bank si Intercapital Invest, care totalizeaza numai 22 de locatii la nivel national, fiind vorba de o retea destul de redusa pentru a asigura o distributie facila si catre investitori individuali.
Analistii spun ca obligatiunile, care aduc o dobanda fixa de 6,5% pe an, platibila semianual, la o maturitate de trei ani, sunt mai interesante pentru investitorii nerezidenti, in conditiile in care piata locala ofera pentru moment alternative de plasament mai profitabile.
"Obligatiunile isi vor gasi cu siguranta piata, avand in vedere numele emitentului si lipsa de instrumente cu astfel de maturitati, dar din punctul meu de vedere dobanda nu este universal atractiva", afirma Dorin Badea, dealer sef la Bancpost. El considera ca titlurile vor fi mai atractive pentru investitorii institutionali,atat locali, cat si nerezidenti. Administratorii de fonduri mutuale considera de asemenea ca oferta nu este atractiva in momentul de fata, din cauza dobanzii scazute, insa ar putea deveni mai interesanta in perspectiva scaderii dobanzilor bancare.
"La prima vedere, aceasta emisiune de obligatiuni nu pare foarte atractiva in conditiile actuale. O comparatie s-ar putea face cu emisiunile similare ale statelor centrale si est-europene, cum sunt Polonia si Ungaria, care ofera rate similare sau superioare in conditiile in care riscul valutar este mai scazut", considera Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer Asset Management, societatea de administrare a investitiilor din grupul Unicredit. El considera ca obligatiunile sunt destinate in special investitorilor straini.
Pe piata locala sunt putine repere de pret pentru astfel de titluri. In toamna trecuta, statul a emis obligatiuni pe trei ani cu o dobanda de 6,47% pe an, insa de atunci nu s-a mai imprumutat pe piata locala. Recent, guvernul austriac a lansat obligatiuni in lei, la o dodanda de 5,75% pe an, in timp ce banca de investitii germana KfW a emis astfel de titluri la o dobanda de 6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO