Burse - Fonduri mutuale

Oferta Alumil: 20% din subscrieri cu nereguli

23.01.2007, 18:25 9

Circa 20% din valoarea sumelor subscrise in cadrul ofertei publice de actiuni a producatorului de profiluri de aluminiu Alumil Rom Industry au fost introduse in baza unor cereri de subscriere pentru care nu existau bani in cont, afirma surse din piata de capital.
Practic, din cele circa 150 de milioane de euro subscrise in oferta Alumil, ordine in valoare de circa 30 de milioane de euro nu au fost acoperite integral cu bani in momentul introducerii in sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori, potrivit constatarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), afirma sursele citate. Reprezentantii CNVM nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
Sumele care lipseau din contul investitorilor pentru actiunile subscrise s-ar putea ridica astfel la cateva milioane de dolari, in conditiile in care o parte a celor 16 societati de brokeraj nominalizate de CNVM pentru nerespectarea prospectului de oferta au afirmat ca neregulile sesizate de CNVM se refera la sume nesemnificative, de ordinul catorva sute de euro.
Mai mult, alte societati dintre cele 16 afirma ca au respectat prospectul, banii fiind ori in contul custodelui care face decontarea pentru clientii care au subscris, ori ca banii pentru acoperirea actiunilor subscrise se aflau in decontare din tranzactii de vanzare pe Bursa, ceea ce ar echivala, potrivit regulilor bursiere, cu existenta acestora in cont. HTI Valori Mobiliare, una dintre cele 16 societati a contestat deja includerea pe lista celor 16 societati care nu au respectat prospectul.
Oferta publica de actiuni a Alumil a atras ordine de subscriere in valoare de circa 150 mil. euro, oferta fiind suprasubscrisa de peste 16 ori. La numarul de cereri de subscriere pe care CNVM le considera valabile ar rezulta un grad de suprasubscriere de circa 13. Gradul de subscriere poate da indicatii asupra nivelului sumelor disponibile pentru investitii pe piata de capital. Din informatiile existente pe piata in cadrul ofertei Alumil au subscris mai multe fonduri straine de investitii.
CNVM si Bursa de valori nu au reusit sa se puna de acord in ultimele saptamani privind institutia care trebuie sa ia masuri in privinta ordinelor de subscriere care nu se incadreaza in prevederile prospectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO