Burse - Fonduri mutuale

Oferta Casa de Bucovina, suprasubscrisa cu 42%

18.01.2008, 21:08 24

Oferta publica initiala a companiei hoteliere Casa de Bucovina - Club de Munte din Gura Humorului (BCM) a fost suprasubscrisa cu 42%, investitorii plasand ordine de cumparare pentru actiuni in valoare de circa 12,9 mil. lei (3,5 mil. euro), potrivit datelor disponibile in sistemul Bursei de Valori.
Compania a scos la vanzare actiuni in valoare de circa 9,1 mil. lei (2,5 mil. euro), pretul de subscriere fiind de 0,2 lei/actiune.
Oferta Casei de Bucovina este prima oferta care se incheie cu succes in acest an, intr-un context mai putin favorabil, caracterizat prin scaderi semnificative la nivelul tuturor actiunilor de pe piata de capital. De asemenea, oferta nu s-a bucurat de recomandari favorabile din partea analistilor de pe piata de capital.
Peste 700 de investitori au subscris la Casa de Bucovina, avand in vedere ca numarul ordinelor de subscriere a depasit 750, potrivit reprezentantilor societatii de brokeraj Rombell Securities din Bucuresti care a intermediat oferta.
Termenii in care s-a finalizat oferta dau sperante si celorlalte companii care interntioneaza sa se listeze in urmatoarele luni ca vor strange de pe Bursa sumele pe care si le-au propus, in ciuda contextului nefavorabil. Pentru sfarsitul lunii ianuarie si luna februarie sunt anuntate trei oferte publice: cea a producatorului de contoare Contor Group Arad, cea a producatorului de aditivi pentru vopsele Romcolor 2000 Bucuresti si cea a fondului inchis STK Emergent.
"Subscrierea in intregime a ofertei Casa de Bucovina arata ca exista interes din partea investitorilor pentru emitenti noi, desi situatia pietei nu e chiar grozava. Daca oferta avea loc vara trecuta, poate ca ar fi fost subscrisa de trei ori. Chiar si in conditiile actuale cred ca ofertele publice programate pentru perioada urmatoare se vor incheia cu succes", a declarat Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest, care intermediaza oferta Contor Group Arad.
Actiunile le vor fi alocate investitorilor dupa metoda pro-rata, proportional cu numarul de actiuni subscrise. Astfel, un investitor care a subscris 100 de actiuni va primi in urma alocarii circa 70 de actiuni.
"Tranzactia va fi inregistrata pe Bursa pe 21 ianuarie, urmand ca decontarea sa se realizeze pe 24 ianuarie. Eu sper ca in luna martie actiunile sa fie deja tranzactionate pe Bursa", a declarat Gheorghe Nicolae, directorul general al Rombell Securities. SIF-urile au subscris pachete importante de actiuni la Casa de Bucovina. SIF Transilvania (SIF3) a subscris circa 20% din oferta, iar SIF Muntenia (SIF4) a cumparat in ultima zi aproape 25% din actiunile oferite spre subscriere. SIF Muntenia este actionarul majoritar al Casei de Bucovina, detinand un pachet de circa 85% din actiunile companiei, inainte de oferta. Dupa finalizarea ofertei, care reprezinta circa 37% din capitalul social, SIF Muntenia isi va reduce participatia la circa 60%.
SIF Mutenia a anuntat ca va investi banii stransi prin oferta in dezvoltarea si modernizarea bazei hoteliere si de tratament. Activitatea companiei consta in principal din administrarea hotelului Best Western Bucovina - Club de Munte, singurul hotel de patru stele din zona, situat in statiunea Gura Humorului, in vecinatatea Manastirii Humorului si a Manastirii Voronet. Hotelul are 130 de camere de cazare pe o suprafata desfasurata de 11.900 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO