Burse - Fonduri mutuale

Oferta Teraplast Bistrita subscrisa in intregime. Conducerea companiei: Ne asteptam la mai mult

18.04.2008, 20:49 35

In urma ofertei, compania a strans circa 49 mil. lei (13,5 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare oferta derulata pe Bursa in acest an. In sistemul Bursei de Valori erau inregistrate la sfarsitul zilei de ieri subscrieri pentru 47,4 milioane de actiuni, reprezentand circa 95% din oferta, cele mai multe fiind realizate la pretul minim de oferta, de 1 leu/actiune.
"Ordinele validate pana acum reprezinta 95% din oferta, dar mai avem de validat, restul subscrierilor urmand sa fie introduse in sistem maine (astazi - n.red.). Subscrierile depasesc 100% din valoarea ofertei", a declarat pentru ZF, Dana Ionescu, presedintele RCI.
"Faptul ca am realizat o suprasubscriere in conditii atat de dificile de piata se datoreaza calitatii emitentului, care a fost recunoscuta de catre investitori. Ne pare rau ca unii investitorii au asteptat din nou pana in ultima zi pentru a subscrie si nu le-am mai putut lua ordinele", a mai precizat Dana Ionescu.
Potrivit reprezentantilor Teraplast, in cadrul ofertei au subscris circa 400 de investitori.
"Potrivit informatiilor pe care le avem, nivelul subscrierilor a depasit 100% din valoarea ofertei si s-au inregistrat in jur de 400 de ordine de subscriere. Ne-am asteptat la o cerere de actiuni mai mare, dar avand in vedere scaderile de pe Bursa din ultima saptamana si stirile negative de pe pietele internationale, suntem multumiti ca oferta s-a subscris in intregime", a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast si unul dintre principalii actionari ai companiei.
"Speram sa obtinem mai mult de la retail, dar cred ca investitorii mici au fost putin derutati de pretul variabil. Unii au asteptat pana in ultima zi, sa vada care ar putea fi pretul si n-au mai apucat sa subscrie", a precizat Viciu.
El mai spune ca scaderile de pe Bursa din ultima saptamana au descurajat si o serie de investitori mari.
"Am avut un investitor mare care din cauza pierderilor inregistrate pe Bursa a renuntat sa mai subscrie in oferta. Daca oferta s-ar fi derulat cu o saptamana inainte, cred ca am fi inregistrat subscrieri mai mari", a mai spus directorul general al Teraplast.
Compania a scos la vanzare 49,65 de milioane de actiuni, pe care investitorii le-au putut subscrie in ultimele doua saptamani la preturi cuprinse intre 1 leu si 1,4 lei pe actiune. Potrivit algoritmului de stabilire a pretului stabilit prin prospect, pretul final de oferta va fi de 1 leu/actiune.
Conditia stabilita prin prospect pentru ca pretul de oferta sa fie stabilit la un nivel mai ridicat era ca nivelul subscrierilor sa depaseasca de trei ori numarul de actiuni oferite.
Investitorii care au subscris la preturi mai mari de 1 leu/actiune urmeaza sa-si recupereze in zilele urmatoare diferenta de bani.
Actiunile vandute in cadrul ofertei au si drepturi de alocare atasate, instrumente care vor substitui actiunile pana la inregistrarea acestora la Depozitarul Central.
Fondurile atrase de companie prin intermediul ofertei vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor de investitii pentru urmatorii ani.
Teraplast va investi in urmatorii cinci ani 66 mil. euro.
Grupul Teraplast previzioneaza pentru acest an un profit net consolidat de aproximativ 27 mil. lei, in crestere cu 68,2% comparativ cu castigul de 16,05 mil. lei consemnat in 2007. Grupul a consemnat anul trecut vanzari totale consolidate de 219,12 mil. lei, in crestere cu 40% fata de anul 2006. Profitul net consolidat a urcat in 2007 cu 75% comparativ cu nivelul inregistrat in anul anterior, la 16,05 mil. lei.
Teraplast este a patra oferta publica incheiata pe Bursa in acest an, precedentele fiind cele ale Casei de Bucovina (BCM), Contor Group Arad (CGC) si STK Emergent (STK). Valoarea totala a celor trei oferte de pana acum nu a depasit 12 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO