Burse - Fonduri mutuale

Oltchim a finalizat lucrările de repornire a petrochimiei Arpechim

28.10.2010, 23:25 122

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT)spune că a reuşit să finalizeze lucrările de revizie şi dereparaţii în vederea repornirii instalaţiilor petrochimiei de laPiteşti pe care le-a preluat la începutul acestui an şi estimeazăcă în circa o lună de zile activitatea va fi reluată.

Costul total al achiziţiei, reviziei şi repornirii întregiipetrochimii din Piteşti era estimat de conducerea Oltchim la 120 demilioane de euro.

"Lucrările pentru repornirea petrochimiei Arpechim suntfinalizate. Când o să avem bani şi pentru capital de lucru o să-idăm drumul. Eu sper ca acest lucru să se întâmple într-o lună dezile, iar undeva în a doua parte a lunii viitoare să pot porniinstalaţiile", a declarat Constantin Roibu, directorul general alOltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

La finele lunii septembrie, acţionarii combinatului au aprobatcontractarea unor împrumuturi bancare în valoare de 100 mil. euro,dintre care 40 mil. euro erau destinate lucrărilor de repornire ainstalaţiilor de la Piteşti, iar restul pentru capital de lucrunecesar punerii în funcţiune integrată a combinatului.

Între timp, principalul acţionar minoritar al Oltchim, grupulgerman PCC, care deţine o participaţie de 12,15% din capital, acontestat în instanţă decizia luată de acţionari privindcontractarea noilor credite pe motiv că împrumuturile eraugarantate cu activele petrochimiei Arpechim care fuseserăachiziţionate de companie cu un euro. Reprezentanţii PCC cred căacestea au fost reevaluate artificial la 89,5 mil. euro.

"Noi pornim 100% fabrica de la Piteşti anul acesta indiferent deunde luăm banii pentru capital de lucru şi cu toată opoziţia PCC.Vom lucra tot anul viitor, adică undeva la 11 luni pentru că deobicei perioada iulie-august este una de concedii şi vom aveaprobabil o lună de revizie", a precizat Roibu.

El estimează că anul viitor afacerile Oltchim s-ar putea ridicala 840-850 mil. euro şi firma ar putea trece pe profit cu unrezultat net de 40 mil. euro.

"Preţurile au fost foarte bune în ultima perioadă şi pentru căau fost multe evenimente care au cauzat o lipsă de marfă pe piaţă.Oricum, dacă scad preţurile de pe piaţă, în cel mai rău caz nu maifacem cifra de afaceri prognozată, dar marja de profit rămâneaceeaşi. Să sperăm că nu vom avea surprize la preţul gazului metanşi al electricităţii", spune Constantin Roibu.

El spune că Oltchim Râmnicu Vâlcea va deveni al treileaconsumator de electricitate din România după Alro Slatina şiArcelorMittal Galaţi, consumul anual al combinatului chimic dupăpreluarea petrochimiei urmând să urce la 1,5 TWh pe an de la1,25-1,3 TWh, cât era consumul când funcţiona anterior lacapacitate.

În ultimii doi ani, Oltchim a funcţionat la 25-35% dincapacitate după ce Petrom a închis Arpechim, principalul furnizorde materie primă pentru combinat.

La începutul anului, Oltchim a cumpărat de la Petrom activelepetrochimiei Arpechim într-o tranzacţie evaluată la 12,9 milioanede euro şi în acest an şi-a concentrat eforturile pentru a găsifinanţare în vederea efectuării reparaţiilor la instalaţiileachiziţionate.

Ministerul Economiei a afirmat recent faptul că după finalizareaprogramului depus la Uniunea Europeană şi obţinerea aprobărilor dela Comisia Europeană vizavi de Oltchim, statul va scoate combinatulla privatizare.

"Sper ca anul acesta să obţină aprobarea, însă nu programul estefoarte important, ci conversia în acţiuni a datoriilor AVAS cătreOltchim, operaţiune care după ce va fi finalizată se va cunoaştenoua structură a acţionariatului şi în acel moment se poate discutade privatizarea companiei", a precizat Roibu.

Afirmaţiile recente ale secretarului de stat din MinisterulEconomiei Karoly Borbely privind existenţa a două fonduri deinvestiţii care sunt interesate de privatizarea Oltchim au readusinteresul investitorilor de pe Bursă faţă de acţiunilecompaniei.

Titlurile Oltchim au adus unul dintre cele mai mari randamentepe Bursă în ultima lună, după o apreciere de 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO