Burse - Fonduri mutuale

Oresa cumpara trei fabrici cu 32,5 mil. euro de la Somaco

12.06.2008, 21:22 61

Fondul suedez de investitii Oresa Ventures va achizitiona trei unitati de productie ale producatorului de materiale de constructii Somaco Bucuresti (SOMZ), in cadrul unei tranzactii de 32,5 milioane de euro.
Tranzactia include sucursalele Somaco din Roman, Adjud si Buzau, care dispun de 43 de hectare de teren, cladiri de 100.000 de metri patrati si 500 de angajati. Acestea vor fi preluate de catre firma Sonriso Investments, companie apartinand Oresa, potrivit unei raportari facute de Somaco pe RASDAQ. Tranzactia va fi incheiata pe 10 august, cumparatorul urmand sa achite 22,5 mil. euro in momentul semnarii contractului si restul de 10 mil. euro in termen de 3 ani.
Aceasta este a doua tranzactie importanta realizata in acest an de un fond de investitii pe piata materialelor de constructii, dupa anuntul preluarii grupului de firme Simcor Oradea de catre Polish Enterprise Fund, in cadrul unei tranzactii estimate la 60 de milioane de euro.
Anul trecut, fondul de investitii Advent a cumparat producatorul de caramizi Ceramica Iasi pentru 22,3 mil. euro.
Producatorul de BCA Somaco a obtinut anul trecut venituri de 71,8 mil. lei (21,5 mil. euro) si un profit net de 3,17 milioane de lei (0,95 milioane de euro). Compania are sase fabrici in Adjud si Doaga (judetul Vrancea), Buzau, Roman, Drobeta-Turnu Severin si Branistea (judetul Galati). Potrivit reprezentantilor Somaco, banii obtinuti din vanzarea celor trei fabrici vor fi investiti in dezvoltarea celorlalte unitati de productie.
Somaco are o capitalizare de 19 milioane de euro, ultimul pret de tranzactionare al actiunilor fiind de 9,5 lei/actiune.
Compania este controlata in proportie de 53% de un controversat om de afaceri, Stefan Radulescu, anchetat in urma cu cativa ani pentru mai multe infractiuni economice, conform informatiilor publicate in mass-media.
Radulescu a purtat in ultimele luni negocieri pentru vanzarea Somaco, printre companiile interesate de preluarea producatorului de BCA numarandu-se si grupul finlandez Consolis, unul dintre cei mai mari producatori de prefabricate din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO