Burse - Fonduri mutuale

Pagubitii de la FNI revin in fondurile mutuale

Pagubitii de la FNI revin in fondurile mutuale

Click pentru imaginea marita

13.02.2007, 19:45 32

Fostii investitori ai FNI si FNA au inceput sa revina la investitiile in fondurile mutuale, chiar daca astfel de plasamente le-au adus pierderi consistente in trecut, ca urmare a cresterii credibilitatii acestor instrumente de investitii, a scaderii dobanzilor la banci, dar si a intrarii bancilor pe piata.
Castigurile aduse de fondurile mutuale in prezent sunt departe de cresterile fabuloase, dar care erau doar pe hartie, la care asistau investitorii in cele doua fonduri ale SOV Invest, dar si numarul de investitori este in prezent mai mic decat atunci.
Daca FNI, prabusit in primavara anului 2000, atragea la finele lui 1999 aproape 300.000 de investitori, in 2006 numarul investitorilor in cele 32 de fonduri deschise existente pe piata era de 78.380, in crestere cu circa 10% fata de finalul anului anterior.
"Desi nu exista o statistica oficiala, ca o evaluare personala, va pot spune ca fostii investitori ai FNI care subscriu la fondurile administrate de Certinvest sunt de ordinul sutelor. Am stat de vorba cu zeci de investitori in fondurile Certinvest care mi-au marturisit ca au fost investitori la FNI, dar au ales sa investeasca iar intr-un fond mutual dupa ce s-au asigurat ca regulile sunt respectate, mai exact ca exista un depozitar serios", spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Una dintre cauzele care au dus la colapsul FNI a fost lipsa unui depozitar, care sa certifice valoarea activelor nete. In prezent, toate fondurile de piata sunt verificate de un depozitar.
Prabusirea Fondului National de Investitii in urma cu 7 ani a marcat inceputul unei noi epoci in istoria fondurilor mutuale. Increderea investitorilor in fondurile de investitii, in multe cazuri mai rentabile decat depozitele bancare, nu a atins insa nici pana in prezent cotele de la sfarsitul anilor '90.
Daca in 2001, dupa colapsul FNI, numarul investitorilor a scazut sub pragul de 45.000, in ultimii cinci ani numarul acestora a crescut constant.
Majoritatea investitorilor la fondul cu profil diversificat Integro, creat pe ruinele fostului FNA, sunt persoane care au subscris inainte de colapsul FNA-ului. Cu varste peste 50 de ani, acestia nu au o participare activa in cadrul tranzactiilor, protrivit reprezentantilor Pioneer Asset Management, parte a grupului UniCredito, sub a carui administrare se afla in prezent ce a mai ramas din FNA.
In 2006, investitorii Integro nu au realizat tranzactii importante cu unitatile de fond, presedintele Pioneer, Florin Dolea, fiind de parere ca "acestia asteapta deciziile instantelor de judecata referitoare la acordarea despagubirilor, pentru a lua decizii legate de viitoarele investitii in fondul Integro. In mare parte, fostii investitori ai FNA sunt deziluzionati de cresterea actuala a titlurilor de participare, care nu ating valoarea spectaculoasa a titlurilor FNA", spune Dolea.
Fondurile de investitii au in continuare probleme in a atrage investitorii tineri, cei care sunt teoretic mai deschisi la nou. Persoanele peste 45 de ani predomina in prezent in portofoliile de clienti ale fondurilor, potrivit datelor transmise de zece dintre societatile de administrare de pe piata la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO