Burse - Fonduri mutuale

Pana la urma, a fost corectie?

14.01.2005, 00:00 15

Numai doua zile au tinut scaderile de la Bursa. Ieri, piata si-a reluat cresterea, indici BET si BET - C inregistrand aprecieri de peste 2%, in timp ce BET - FI a urcat cu peste 1%. Dintre companiile tranzactionate,  doar patru au scazut, numar mai redus chiar fata de prima zi de tranzactionare, care a adus o crestere spectaculoasa a Bursei. Atunci scazusera titlurile a sase companii.
Se asteptau brokerii la o perioada de corectie atat de scurta ? "Da si nu. Nu ma asteptam, pentru ca aceasta crestere din prima saptamana ar trebui corectata cu mai mult, ar trebui sa fie o scadere de 10 - 15%. Pe de alta parte, in prezent intra foarte multi bani in piata, mai ales din afara si in conditiile in care noi nu avem foarte multe titluri lichide, investitorii nu pot sa lucreze decat cu ce le ofera piata si de aici si cresterile de pe Bursa", a comentat Nicolae Ghergus, director executiv la societatea de brokeraj Confident Invest.
 Brokerii spun ca scaderile din ultimele sedinte nu ar trebui sa fie considerate drept corectii. "A fost o incercare de speculare mai mult decat o corectie. Unii investitori mari  au incercat sa coboare preturile, inca din sedinta de miercuri spre final intrand ordine de cumparare. Iar la SIF -uri nu au fost corectii pentru ca acolo nu sunt investitori mari. " a comentat Octavian Dragolea, directorul general al asocietatii de brokeraj European Securities. "Oricum, ce merita evidentiat este faptul ca daca anul trecut, ponderea investitorilor romani era mult mai mare comparativ cu a investitorilor straini, sumele investite de investitorii de la noi bineinteles fiind mult mai mici, de la inceputul anului a crescut atat numarul investitorilor romani cat si sumele investite de acestia" a adaugat Dragolea.
In piata cele mai tranzactionate actiuni au fost titlurile SIF Oltenia si cele ale BRD. Actiunile SIF Oltenia au castigat 3%, cotatia la inchidere fiind de 10.300 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii de 37 miliarde de lei (0,9 milioane de euro). Singurul SIF care nu a crescut a fost SIF Muntenia, care a stagnat la pretul de miercuri, de 6.250 lei/actiune. "Pentru acest an ma astept ca SIF -urile sa creasca exact cat indicele BET. In acelasi timp, cred ca piata va creste mai putin ca anul trecut, adica sub 100%" a precizat Ghergus.
Titlurile BRD au urcat cu 4,3%, inchiderea facandu-se la  45.800 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost insa in scadere, valoarea tranzactiilor fiind de 35,5 miliarde de lei (0,9 milioane euro).
Actiunile Rompetrol Rafinare au castigat 3,9%, brokerii asteptandu-se in continuare la cresteri pentru aceste actiuni,  mai ales incepand de saptamana viitoare.
Ieri s-au mai facut doua tranzactii speciale, una cu actiunile Sicomed, la 7.200 lei/actiune la un pret sub cel din piata, iar cealalta cu titurile Impact, la 6.500 lei/titlu, pret aflat intre cotatiile din piata ale actiunilor. Valoarea celor doua tranzactii speciale a fost de 14,4 miliarde de lei (0,3 mil. euro) in cazul Sicomed, respectiv 8,7 miliarde de lei (0,2 mil. euro), transferul cu actiunile Impact.



Piata RASDAQ
Cea mai tranzactionata societatea din sedinta de ieri a fost Ductil Buzau, cu un rulaj de peste 5,8 miliarde de lei (152.000 euro). Cotatia a avut o evolutie descendenta, pretul la inchidere (de altfel si minimul sedintei) fiind de 8.000 lei/actiune, mai mic cu 1,43% decat in ziua precedenta. Producatorul de electrozi Ductil Buzau face parte din grupul multinational Air Liquide Welding (ALW). Peste 70,8% din actiunile Ductil sunt detinute de ALW prin filiala sa italiana FRO, cel mai important actionar minoritar fiind fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 11,77%. In ultimul an , titlurile Ductil s-au apreciat cu 150%, la ultimul pret de 8.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 38,55 milioane euro.
Socep Constanta a fost, ca de obicei, cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I, cu un rulaj de peste 5 miliarde lei (130.000 euro). Actiunile operatorului portuar au inregistrat o crestere semnificativa, de 7,25%, fata de ziua precedenta, in conditiile unui pret la inchidere de 4.290 lei/actiune, aproape de cotatia maxima a sedintei, de 4.300 lei/actiune. Titlurile Socep au inregistrat in ultimul an o crestere de peste 170%, tendinta fiind mai accentuata in ultima luna a anului trecut.
Cu actiunile producatorului de textile Braiconf Braila s-a desfasurat o singura tranzactie, in valoare de 1,4 miliarde lei (37.000 euro), la acelasi pret de la inchiderea precedenta, de 75.000 lei/actiune
Valoarea totala a celor 41 de operatiuni efectuate cu titlurile Neptun Campina a fost de aproape 4 miliarde lei (105.000 euro). Cotatia a oscilat intre 370.000 lei/actiune si 405.000 lei/actiune, inchizand aproape de media zilei, la 400.000 lei/actiune, in scadere usoara (cu 0,16%) fata de ziua precedenta. De altfel, in ultimele zile, actiunile Neptun nu au mai inregistrat evolutii spectaculoase, pretul stabilizandu-se in jurul pragului de 400.000 lei.
La Categoria a II-a, cea mai tranzactionata companie a fost Asirom, cu un rulaj de aproape 1,5 miliarde lei (40.000 euro). Titlurile societatii au avut ieri o evolutie spectaculoasa, inregistrand o crestere de peste 7,8%. Pe parcursul zilei de ieri, cotatia a avut o evolutie ascendenta, ajungand la maximul de 4.000 lei/actiune, dupa lansarea unui ordin mai mare de cumparare. De la acest nivel nu a mai intervenit nici o modificare a pretului, sedinta incheindu-se la cotatia maxima. Conform ultimei raportari, principalii actionari ai societatii sunt compania Inter Agro, cu o participatie de 38,14%, fondul de investitii Broadhurst, cu 19,74%, compania Astra Romana cu 17,78% si Tiberiu Postelnicu Nica, cu 11,54%.
Ieri s-a realizat si o tranzactie speciala cu actiunile Neferal, la pretul de 1.650 lei/actiune,  valoarea operatiunii ridicandu-se la aproape 2,55 miliarde lei (67.000 euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO