Burse - Fonduri mutuale

Pauză la creşteri pe bursă. Investitorii aşteaptă rezultatele financiare

Pauză la creşteri pe bursă. Investitorii aşteaptă rezultatele financiare

Autor: Stefan Musgociu

15.02.2012, 00:05 805

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,49% (indicele BET-C), în linie cu bursele europene, într-o piaţă în care investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare publicate de BRD (BRD) şi au continuat să vizeze acţiunile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea (FP).

"După creşterile accelerate din acest an, piaţa a intrat într-o zonă de supracumpărare. Pentru o detensionare este nevoie de o corecţie sau de o plafonare a creşterilor. Momentan, investitorii încă nu au motive de vânzare, deoarece aşteaptă rezultatele financiare şi implicit propunerile de dividend din partea marilor companii listate, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz sau OMV Petrom. Companiile cu capitalizare mică încă nu sunt în atenţia marilor investitori, iar speculatorii locali nu au avut succes în încercarea de a generaliza creşterile. Din acest motiv vedem o evoluţie destul de anostă pentru aceste companii şi poate vom vedea surprize pentru câteva dintre ele pe termen scurt", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile SIF-urilor şi pe titlurile Fondului Proprietatea, iar rezultatele financiare anunţate de BRD nu au avut o influenţă vizibilă în piaţă. Acţiunile SIF-urilor, FP şi OMV Petrom au fost singurele cu rulaje de peste un milion de lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,51%, iar titlurile compani­ilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub închiderea de luni.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,26%. Indicele a fost susţinut de creşterile acţiunilor FP (0,1%), SIF Oltenia (1,34%) şi SIF Moldova (1,87%).

"Cred că trendul ascendent mai poate continua doar dacă vom vedea rezultate foarte bune şi randamente mari ale dividendelor. Totuşi, cred că vom vedea marcări de profit agresive acolo unde aşteptările investitorilor vor fi înşelate. Per total, este posibil să ne apropiem de o zonă de vârf, iar de acum înainte trebuie foarte mare atenţie la noile investiţii. În câteva luni, probabil, vom asista la o revenire în prim-plan a problemelor din Europa şi atunci vom vedea corecţii pe toate pieţele, inclusiv în România", a mai spus Necula.

Astăzit sunt aşteptate raportările financiare a peste 30 de companii de pe bursă, printre cele mai importante numărându-se Transgaz, Transelectrica şi Alro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO